GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

4 Aralık 2017 Pazartesi

PROFİTEROL

PROFİTEROL

MALZEMELER:

HAMURU İÇİN:
2 SU BARDAĞI UN
1 TALI KAŞIĞI TOZ ŞEKER
2 TUTAM TUZ
4 ADET YUMURTA
2 SU BARDAĞI SU
KREMA İÇİN:
1 ADET YUMURTA
3 YEMEK KAŞIĞI UN
1/2 lt:SÜT
1 SU BARDAĞI ŞEKER
65 gr. MARGARİN
1 PAKET VANİLYA
SOSU İÇİN:
4 SU BARDAĞI SU
3 YEMEK KAŞIĞI UN
1 PAKET KAKAO
2 ADET YUMURTA SARISI
15 YEMEK KAŞIĞI ŞEKER
1 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA

YAPILIŞI:

Profiterol hamuru olarak da bilinen şu hamurunu hazırlamak için; suyu küçük bir tencereye alınız. Tereyağı ve tuzu ekledikten sonra karıştırarak erimelerini sağlayınız.
Tereyağı tamamen eridiğinde elediğiniz unu kaşık kaşık eklemeye ve hamuru toparlanana kadar tahta bir kaşık yardımıyla karıştırmaya başlayınız.
Tereyağı ile suyunu çeken ve katı bir hamur halini alan karışımı ocaktan alınız, soğuması için oda ısısında bekletiniz.
Soğuyan hamura yumurtaları bütün olarak, teker teker ekleyiniz ve bir mikser yardımıyla hızlıca karıştırınız.
Yumurtaların tamamı eklendiğinde hamur yumuşak ve krema torbasında sıkılabilir bir kıvamda olmalıdır.
Hazırladığınız hamuru krema sıkma torbasına aldıktan sonra tabanını yağlı kağıt ile kapladığınız fırın tepsisine aralıklı olarak sıkınız. Şekil verdiğiniz hamurlar ceviz büyüklüğünü geçmemelidir.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kapağını açmadan yaklaşık 30 dakika kadar pişiriniz.
Krema yapımında kullanacağınız sütü sos tenceresine alınız. Vanilyayı katınız.
Ayrı bir kapta toz şeker ve yumurta sarılarını bir çırpıcı yardımıyla karıştırınız. Kaynama noktasına gelen süt ile yumurta sarılı karışımı birbirine ılıştırdıktan sonra tencereye alınız.
Azar azar, elenmiş un ve nişasta eklediğiniz krema harcını topaklanmaması için karıştırarak muhallebi kıvamı alana kadar pişiriniz.
Koyu bir kıvam alan kremayı ocaktan alınız, tereyağı ilave ettikten sonra bir mikser yardımıyla çırparak son halini veriniz.
Fırından çıkardığınız içi boş durumda olan şu hamurlarını, keskin bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesin.
Hazırladığınız kremayı temiz bir krema torbasına aldıktan sonra ortadan ikiye kestiğiniz profiterol hamurlarının iç kısmına doldurunuz. Hazır durumda olan profiterolleri, geniş bir servis tabağına alınız.
Çikolata sosu için; küçük parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı, küçük bir sos tenceresinde krema ile tamamen eriyene kadar karıştırınız.

Ocaktan alıp 2 dakika kadar soğuttuktan sonra profiterol toplarının üzerine gezdirin. Arzu ettiğiniz gibi porsiyonladıktan sonra soğuk ya da ılık olarak sevdiklerinizle paylaşınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

Hiç yorum yok: