GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

13 Aralık 2011 Salı

AŞURE AYI


Aşure, orijinali "Aşura", Arapça’da 10 manasına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Türkçe'ye ise Arapça'dan geçmiştir. Sözcüğün Sâmî diller arasında ortak bir sözcük olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, sözcük (ve gün) Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır[1]. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61. senesinin Muharrem ayının onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbela'da Yezid'in ordusunca şehit edilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanlan, İslamiyet açısından mutlu edici şeyler de mevcuttur. Bunlar; Âdem peygamberin işlediği zelleden (hata veya sürçme) sonra ettiği tövbenin kabulü, İdris peygamberin diri olarak göğe yükseltilmesi (çıkarılması), Nuh peygamberin gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim peygamberin ateşte yanmaması, Yakub peygamberin oğlu Yusuf peygambere kavuşması, Eyyub peygamberin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Musa peygamberin Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Yunus peygamberin bir balığın karnından çıkması, İsa peygamberin doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi (çıkarılması). Bu olayların hepsi muteber hadis kitapların hemen hepsinde geçmektedir.[2]
İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah da bu günde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. Ayrıca Musevilerin de bu günü oruçla geçirdikleri için, Aşure gününden bir gün önce veya bir gün sonra da oruç tutmayı önermiştir.

MALZEMELER:

500 GR BUĞDAY
1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
1 SU BARDAĞI NOHUT
1 SU BARDAĞI FASULYE
1/2 SU BARDAĞI KURU ÜZÜM
10 ADET KURU KAYISI
10 ADET KURU İNCİR
1 ADET ELMA
1 ADET AYVA
1 ADET PORTAKALIN KABUĞU
2 KG TOZ ŞEKER
1 KG SÜT
3 YEMEK KAŞIĞI NİŞASTA
3 YEMEK KAŞIĞI SAKIZ MACUNU
3 PAKET VANİIYA
10 ADET KARANFİL
8 LT SU

ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN:

FINDIK,CEVİZ,HİNDİSTAN CEVİZİ,NAR,FISTIK,KUŞ ÜZÜMÜ,TARÇIN,SUSAM,GÜL SUYU.

YAPILIŞI:

BİR GECE ÖNCE BUĞDAY VE PİRİNCİ BİRLİKTE YIKAYINIZ.DAHA SONRA ÜZERİNE 2 LİTRE KAYNAK SU DÖKEREK BİR TAŞIM KAYNATINIZ VE ALTINI KAPATINIZ.NOHUT,FASULYE,KAYISI,İNCİR,KURU ÜZÜMÜ AYRI AYRI ISLATINIZ.ERTESİ GÜN ÜZERİNE 6 LİTRE SU İLAVE EDEREK BUĞDAYI KAYNAMAYA BIRAKINIZ.O ORTA HARARETLİ ATEŞTE PİŞERKEN GECEDEN ISLATTIĞINIZ FASULYE VE NOHUTU AYRI AYRI HAŞLAYINIZ.DAHA SONRA ÜZÜMÜ BİR TAŞIM KAYNATIP KARA SUYUNU DÖKÜNÜZ.İNCİR VE KAYISIYI KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRAYIP YIKAYINIZ.ELMA VE AYVAYI KABUKLARINI SOYUP KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRAYINIZ.PORTAKALIN KABUĞUNU KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRAYINIZ VE BİR CEZVEDE BİR TAŞIM KAYNATIP SUYUNU DÖKÜNÜZ.KARANFİLLERİ KAYNATIP SUYUNU ÇIKARINIZ.BU ARADA BUĞDAYLAR YAKLAŞIK İKİ SAATTE PİŞMESİ GEREKİR.ÜZERİNE ŞEKER,VANİLYA,SAKIZ MACUNU,NOHUT,FASULYEYİ İLAVE EDİNİZ.1 LİTRE SÜTE 3 KAŞIK NİŞASTAYI ÇIRPARAK TENCEREYE KATINIZ.SIK SIK KARIŞTIRINIZ DİBİ TUTMAMALIDIR.KAYNAYINCA PORTAKAL KABUĞU , KARANFİL SUYU,ELMA VE AYVAYI KATINIZ.15 DAKİKA KARIŞTIRARAK KAYNATINIZ.ALTINI KAPATINIZ.EN SON İNCİR,KAYISI VE ÜZÜMÜ KATINIZ.KAPLARINIZA SERVİS EDİNİZ.BİR SAAT SOĞUTUNUZ VE ÜZERİNİ SÜSLEYİNİZ.AFİYET OLSUN.



Hiç yorum yok: