GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

27 Ekim 2009 Salı

GRACİAS A LA VİDA

video

Teşekkürler hayat; verdiğin her şey için;her açtığımda siyahı beyazdan, cennetin huzmesini karanlıktan, sevdiğim erkeği kalabalıktan çıkarıp bana sunan gözlerim için teşekkürler hayat, verdiğin her şey için hayatın sesi ve kelimelerim düşüncelerim, ettiğim kelamlar,annem, dostlarım, kardeşim ve parlayan güneş ve aşkın izleri için teşekkürler hayat, verdiğin her şey için;duyduğum tüm sesler; gece, gündüz, ağustos böcekleri, kanaryalar, çekiçler, motorlar, köpek bağırışları, rüzgar ve yarin sakin fısıltıları içinteşekkürler hayat, verdiğin her şey için;caddelerinde, göl kıyılarında, dağlarında ovalarında, leb-i deryada yahut suya hasret çöllerindeve evlerinde yorulan adımlarım için teşekkürler hayat, her şey için;yıkıntılardan kendimi yeniden yaratabildiğim ve yeniden hayata sunabildiğim için kahkahalarım, göz yaşlarım ve bu şarkı için her şey için teşekkürler...

ISPANAKLI AÇMA KOL BÖREĞİ


MALZEMELER:

Un
Tuz
Su
1/2 kg ıspanak
250 gr beyaz peynir1 paket sana yağı
2 yumurta

YAPILIŞI:

Hamuru kulak memesi kıvamında yoğurunuz.Çiğ ıspanakları doğrayınız içine peyniri ilave ediniz.Bir yumurta kırınız.Sana yağını eritiniz.Puaça büyüklüğünde hamurlar koparınız ve açınız,arasına yağ sürüp malzemeden koyarak bükünüz.Tepsiye sırayla dolayınız.Üzerine yağla yumurta sarısı sürünüz.180 derce fırında bir saat pişiriniz.
Afiyet olsun.

NOT:
Ben bu böreği kızım Merve'ciğimin yanına Fransa'ya gittiğimde yapmıştım.Fotoğrafı yeni elime geçti ve şimdi sizlerle paylaşıyorum.

DOST SOFRASI




30 yıl sonra bebeklik, çocukluk,gençlik arkadaşım sevgili Işık'la buluştuk,hasret giderdik.Annesi saygıdeğer Nazmiye Hanım Teyze rahmetli annemin çok sevdiği arkadaşıydı.Kendileri tatar olduğu için onlara özgü enfes yemekler hazırlamışlardı.Cantık,haşhaşli bükme ,peynirli burma börek,elmalı kurabiyeler,pasta ,baharatlı çörek.Hepsi birbirinden harikaydı.Ellerinize sağlık.


ORTAKLAŞA MENÜ

Bu güzel sofrayı benim yaptığım mantı,kızım Melike'nin yaptığı kısır,ağabeyimin pişirdiği ıstakozla süsledik.Burada görülmeyen benim yaptığım ızgara köftemizde vardı.Herkez sevgisini kattı o gece ,mutluyduk...

ACI DOMATES SOSU


ACI DOMATES SOSU

MALZEMELER:

2 kg domates
200 gr acı süs biberi
2 baş sarımsak
sirke
tuz

YAPILIŞI:

Sebzeleri yıkayınız ve rondodan geçiriniz.Kavonoza koyunuz . İçine sirke ile tuz katınız on gün beklettikten sonra servise hazırdır.Çeşitli et yemekleri ve bazı bakliyat yemeklerinin yanında sunulabilir .
Afiyet olsun.

6 Ekim 2009 Salı

BONCUK





Ailemize hoşgeldin Boncuk!

PAPİ'NİN ARDINDAN





Sevgili Papi sülalemize katılalı 15 yıl oldu ,sen bütün sülalenin maskotu,ferdi oldun.Annen,baban seni sevgi ile büyüttü.Onlara mutluluk kaynağı oldun.Son günlerinde çektiğin ızdırap hepimizi derinden etkiledi.Bu amansız hastalığa büyük halanda yenik düşmüştü.Bu yazdıklarımı belki diğer insanlar anlayamayabilirler fakat bizim için dünya tek ve bu dünya tüm canlılarıyla birlikte hepimizin .Senin bizim için diğerlerinden hiç farkın yok.Seni kaybetmenin hüznü içindeyiz.
Seni çok sevdik...

FIRINDA KARNIYARIK




 MALZEMELER:

6 adet küçük boy patlıcan 
2 adet orta boy soğan
1 adet domates
8 adet yeşil biber
4 diş sarmısak
1 yemek kaşığı salça
sıvıyağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
200 gr kıyma

YAPILIŞI:

Patlıcanları alaca soyunuz, yarım saat yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletiniz. İyice yıkadıktan sonra suyunu havlu kağıt  ile kurulayınız ve az yağda kızartınız. . Daha sonra  doğranmış soğanları kavurunuz, kıymayı ekleyerek bir müddet daha kavurunuz ve biberleri, küp küp doğramış olduğunuz 1 adet domatesi, tuzu, baharatları ,sarımsakları ekleyerek karıştırınız. Üzerine bir çay bardağı su ekeleyerek 5 dk pişiriniz. Tepsiye patlıcanların ortalarını açarak yerleştiriniz ve  malzeme ile patlıcanları doldurunuz. Doldurduğunuz patlıcanların üzerine kalan 1 adet domatesi eşit büyüklükte olacak şekilde paylaştırınız, biberlerden birer tane koyunuz.

Ayrı bir yerde 1 kaşık salçayı 1 kase sıcak suda ezerek patlıcanların aralarına dökünüz. Kıymalar çıkmasın diye üzerine dökmeyiniz. Daha sonra 170 derece de ısıttığınız fırına sürerek 20-25 dk pişirin. Dilerseniz bu işlemi pilav tenceresi gibi yayvan bir tencerede ocakta yapabilirsiniz. Aynı sürede tencerede de  pişecektir. Afiyet olsun..

ZEYTİNYAĞLI ÇİÇEK DOLMASI(midyeli)




Daha önceki tariflerimde verdiğim zeytinyağlı dolma içini hazırlayınız,fazladan içine kendi suyunda pişirilmiş 1/2 kg midye,badem,yerfıstığı ilave ediniz.Bu yemek Marmaris Selimiye köyüne ait bir tariftir.Fatmananın ellerine sağlık.Afiyet olsun.


BASTON VE ŞAPKA



Sevgili babam Albay İbrahim UÇARI 'nın bastonu ve şapkası.
Baki kalan bu kubbede bir hoş seda imiş.

5 Ekim 2009 Pazartesi

KIR PİDESİ

Bunun için tarif veremicem ramazan ayı boyunca fırınımızda çeşitli içlerle hazırlandı bizde tükettik.

YALIKENT KARPUZU


YALIKENTTE ŞEKER BAYRAMI AİLE SOFRASI








Bu bayram Ağa kızı olduğum için tüm sülaleyi ben topladım,mutlu bir bayram sofrasında hepbirlikteydik sülale boyu.Bu kayıdı biraz gecikmeyle yayınlıyorum affola

SOFRAMIZDA MENÜMÜZ

İşkembe-paça çorba
Yalancı mantı
Zeytinyağlı taze fasulye
Mücver
Peynirli tepsi böreği
Patlıcan-kabak kızartma
Fasulye piyazı
Zeytinyağlı biber dolma
Peynir tabağı
Çiğ köfte
Mangalda köfte-tavuk
Sosis-pastırma sote
Çoban salata
Kuru yemiş
Kavun







SELİMİYE'DE BİR PAZAR SABAHI KAHVALTISI

Bu pazar Selimiye'de ailecek birlikte kahvaltıdaydık.Ekim ayı olmasına rağmen hava çok güzel.Hep birlikte olmanın verdiği mutlulukla bilinen kahvaltılıkların yanı sıra kaşarlı,salamlı omlet ve hamur kızartması yaptım.Sevgili Baha çok mutluydu yine! Cümle şuydu:
Ne kadınsın be hala of!

4 Ekim 2009 Pazar

YEŞİL ZEYTİN YAPIMI (KALAMATA)

YAPILIŞI:
Toplanan zeytinler kırılarak kavanoza doldurulur ve üzerine su doldurulur ,bir müddet acı suyu çıkması için beklenir.Daha sonra tuzlanır ve limon dilimleri ilave edilir.
Afiyet olsun.

AHMET ABİMİN PUAÇALARI





MALZEMELER:

4 su bardağı un
2 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket sanayağı
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
tuz,susam,çörekotu,
peynir
dereotu,maydanoz

YAPILIŞI:

Hamuru yoğurunuz.İçine peynirli,maydanozlu harç koyunuz ve şekil veriniz.Üzerine yumurta sarısı sürünüz.Dereotu ,çörek otu ve susamla süsleyiniz.
180 derece fırında 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

3 Ekim 2009 Cumartesi

MANTARLI ET SOTE


MALZEMELER:

1/2 kg kuşbaşı kuzu eti
1/2 kg mantar
3 adet domatez
5 adet yeşil biber
1 baş kuru soğan
1 demet taze soğan
1 baş sarımsak
defne yaprağı
tane karabiber
1 adet et bulyon
1 tatlı kaşığı salça
tuz

YAPILIŞI:

Mantarları ayıklayıp yıkayınız,limonlu suda bekletiniz.Soğanları ay şeklinde doğrayınız.İki kaşık sıvı yağda soğanları sarartınız ve etleri ilave ediniz.Üzerine sırasıyla mantarları dometesleri ,yeşil biberleri katınız.Suyunu biraz çekince salça,defne yaprağı,sarımsak,karabiber,et bulyon ilave ediniz.Suyu iyice azalınca bir kaşık tereyağı ve doğranmış taze soğanları katınız.Bir taşım pişirip ocağı kapatınız.
Afiyet olsun.