GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

26 Temmuz 2009 Pazar

KÖY EKMEĞİ

Selimiye köyünde ekmekler toprak saçta ateş yakılarak bahçede pişiriliyor.Tadına doyum olmuyor.Yapanların eline sağlık.Afiyet olsun.

ARABAŞI ÇORBASI



ARABAŞI ÇORBASI

MALZEMELER:

1 adet tavuk göğüs
2 kaşık domates salçası
2 kaşık tereyağı
5 kaşık un
1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
1 adet limon
tuz

YAPILIŞI:

Tavukları düdüklü tencerede 15 dakika haşlayınız.Başka bir tencereye tereyağı ve unu koyup kavurunuz.Daha sonra salçasını ve tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ediniz.Kaynayıp unu pişince
limon suyu ve toz kırmızı biberi katınız .Tavuk göğüslerini didikleyip içine ilave ediniz.
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE


MALZEMELER:

1 kg taze fasulye
3 adet kuru soğan
3 adet domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
5 adet kesme şeker
tuz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencereye ayıklanmış yıkanmış fasulyeler,bütün soğanlar,kabuğu soyulmuş küp küp doğranmış domatesler,şeker,tuz ve zeytinyağı ilave ediniz.Yarım saat pişiriniz.
Afiyet olsun.

25 Temmuz 2009 Cumartesi

SOMON FÜME



SOMON FÜME


MALZEMELER:


2 DİLİM FÜME SOMON
TANE KARABİBER
LİMON
ZEYTİNYAĞI DEROTU

SOS:

1 TATLI KAŞIĞI MAYONEZ
½ TATLI KAŞIĞI HARDAL
2 DİŞ SARIMSAK
TOZ KIRMIZIBİBER
YETERİNCE LİMON
ZEYTİNYAĞI


YAPILIŞI:


SOMONLARI İNCE İNCE DİLİMLEYİNİZ.ÜZERİNE TANE KARABİBER SERPİNİZ.UFAK BİR KASEDE LİMON VE ZEYTİNYAĞINI ÇIRPARAK ÜZERİNE GEZDİRİNİZ.KIYILMIŞ DEROTULARLA SÜSLEYİNİZ.YANINDA VERİN KASELERİNDE SUNMAK İÇİN ÖZEL BİR SOS TARİFİMİZ VAR.MALZEME LİSTESİNDEKİLERİ ÇIRPARAK VE SOĞUTARAK GÜZEL BİR SOS ELDE EDEBİLİRİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com.

BOŞNAK BÖREĞİ


MALZEMELER:

4 adet yufka
peynir
ıspanak
zeytinyağı
soda
1 adet yumurta
1 çay bardağı süt

YAPILIŞI:

Sigara böreği şeklinde ayrı ayrı peynirli ve ıspanaklı olarak yufkaları sarınız.Fırın tepsisini yağlayınız börekleri yan yana diziniz.Üzerine çırpılmış harcı dökünüz 180 derece fırında 1 saat pişiriniz.
Afiyet olsun.

FASULYE PİYAZI


MALZEMELER:

1 su bardağı kuru fasulye
domatez
kuru soğan
maydanoz
zeytin
2 adet yumurta
1 demet kıvırcık
zeytinyağı,sirke,tuz,kırmızı biber

YAPILIŞI:

Akşamdan ıslatılmış kuru fasulyeleri düdüklü tencerede 15 dakika haşlayınız.Sıcakken üzerine yağı,sirkeyi,tuzu ilave ediniz.Diğer tarafta çok ince kıyılmış kıvırcıkları bir tabağa yayınız üzerine fasulyeleri ilave ediniz .Kuru soğanı ay şeklinde ince ince kıyınız ve tuzla ovunuz.Maydonozları da ince ince kıyınız.Haşlanmış lop yumurtaları dilimleyerek üzerine diziniz .Domates dilimleri ve zeytinle süsleyiniz.Tekrar üzerine zeytinyağı ilave ediniz.
Afiyet olsun.

KIYMALI BAMYA




MALZEMELER:

1/2 kg bamya
300 gr kıyma
2 adet domates
1 adet kuru soğan
2 kaşık yağ
tuz
1/2 limon

YAPILIŞI:

Bamyaları önce yıkayınız daha sonra ayıklayınız.Bir tencereye kıyma,soğan ve yağı koyunuz ,kavrulduktan sonra bamyaları,limon suyunu,kabuğu soyulmuş küçük doğranmış domatesleri ve tuzunu ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakınız.On dakika sonra bir çay bardağı su ilave ediniz.Yarım saat pişiriniz.
Afiyet olsun.

PATATES FRESH



MALZEMELER:

4 adet patetes
2 adet salatalık
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
4 diş sarımsak
1 demet dereotu
tuz

YAPILIŞI:

Patetesleri haşlayınız.Bir kasede salatalıkları rendeleyiniz,suyunu sıkınız.Haşlanmış patatesleri püre haline getiriniz.Sırasıyla yoğurt,mayonez,sarımsak,tuz ilave ediniz .Dereotuları ince kıyınız ve hepsini karıştırınız.Soğutarak servis ediniz.
Afiyet olsun

BALIK ÇORBASI







MALZEMELER:

1 adet lagos kafası
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet kuru soğan
4 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
5 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
1limon
tuz
maydanoz

YAPILIŞI:

Düdüklü tencerede balık kafasını haşlayınız.Soğuduktan sonra ayıklayıp didikleyiniz.Bir tencereye bütün soğan ,rendelenmiş patates ,havuç,defne,tuz karabiber ve balık suyunu koyunuz.Bir kasede unu bulamaç haline getirip ilave ediniz ,kısık ateşte yarım saat pişiriniz.
Ayıklanmış balıkları katınız.Defne yapraklaını çıkarınız.Yağını ilave ediniz.Limon suyu ve maydonozu katınız .Afiyet olsun.

18 Temmuz 2009 Cumartesi

BAHÇE SALATASI


MALZEMELER:

1 adet marul
1demet roka
biraz semizotu
2 adet sivri yeşil biber
2 adet domates
2 adet salatalık
1 adet kırmızı biber
maydonoz
taze reyhan
baş soğan

YAPILIŞI:

Malzemeleri bol suyla yıkayınız.Sırasıyla marul,roka,semizotunu tabağa doğrayınız.Domatezlerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayınız.Salatalıkların kabuklarını soyarak yine küp küp doğrayınız.Biberlerin tohumlarını ayıklayınız ve ince ince kıyınız.Soğanı ay şeklinde ince doğrayınız ve tuzla ovunuz.Üzerine maydanoz ve reyhan kıyınız.Zeytinyağı ve limon ilavesi ile servis ediniz.
Afiyet olsun.

SEBZELİ TAVUKLU PİLAV




MALZEMELER:

1 adet bütün tavuk
1 kase baldo pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı bezelye
1 adet havuç
1 yemek kaşığı pilav fıstığı
1 yemek kaşığı üzüm
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz

YAPILIŞI:

Tavuğu düdüklü tencerede haşlayınız.Soğuduktan sonra ayıklayınız.Teflon ve yayvan bir tencereye tereyağını koyup eritiniz,fıstıkları sarartınız.Küp şeklinde doğradığınız havuçları da katınız. Üzerine bir buçuk ölçü tavuk suyu ilave ediniz. Kaynayınca pirinç,bezelye,nohut,üzüm ve tuzunu katıp pişmesi için kısık ateşte demlenmeye bırakınız .Piştikten sonra üzerine ayıkladığınız tavukları ilave ediniz.
Afiyet olsun. 

16 Temmuz 2009 Perşembe

SELİMİYE'DE GÖZLEME GÜNÜ






Nazar değmesin bizde yüzük taktık onlara.
Fatmana kapatıyorAnurten açıyor.




Selimiye'de komşularımız Nurten ve Fatma bize gözleme günü yaptılar ateşler yakıldı ,hamurlar açıldı.İç harcı olarak pazı,peynir,maydonoz,kıyma kullandılar .Çok eğlendik ,tabi bizler için çok değişik bir gündü.Onların ellerine sağlık.Bize afiyet olsun.













15 Temmuz 2009 Çarşamba

YENGEM SEVİM UÇARI'DAN RESİMLER








Sevgili yengem Sevim Hanım kütüklerin üstüne yağlı boya resimlerle evini süslemiş ve birde aynaya bahar çiçekleri yapmış.Hepsi çok güzel olmuş.Ellerine sağlık yengeciğim.





MÜCVER


MALZEMELER:

1 adet kabak
1 adet havuç
1 adet soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1/2 demet taze soğan
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
tuz,karabiber,kırmızıbiber,kuru nane
1 bardak süt
aldığı kadar un
250 gr beyaz peynir

YAPILIŞI:

Kabak,havuç,soğanı rendeleyiniz.Diğer malzemeleri ilave ediniz koyu bir kıvam olana kadar un katınız.Kızgın yağda birer kaşık dökerek kızartınız.
Afiyet olsun.

AKITMA


MALZEMELER:

2 bardak süt
3 yumurta
5,6 kaşık un
tuz
kabartma tozu

YAPILIŞI:

Tüm malzemeyi çırpınız.Daha sonra teflon tavaya bir kaşık sıvı yağ döküp bir kepçe boza kıvamındaki hamurdan koyunuz.Bir tarafı pişince diğer tarafını pişiriniz.İçine peynir,reçel sararak kahvaltı ve akşamüzerleri servis ediniz
Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA





MALZEMELER:

2 bardak pirinç
4 büyük soğan
fıstık
üzüm
1 yemek kaşığı salça
5 kesme şeker
1 adet domates
1 demet derotu
kuru nane
karabiber
kırmızıbiber
tarçın
yenibahar
tuz
1/5 kg salamura yaprak
1,5 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Pirinçleri yıkayıp ıslatınız.Soğanları küçük küçük doğrayınız.Tencereye zeytinyağını,fıstıkları ve soğanları koyunuz.Sararıncaya kadar kavurunuz.Daha sonra pirinçleri ilave ediniz ve kavurmaya devam ediniz .Sırasıyla domatesleri, baharatları, salçayı,üzümü ilave ediniz.Tuz ve şekerini katınız.En son dereotunu kıyarak ilave ediniz yarım su bardağı su katarak kısık ateşte demlendirip soğutunuz.Daha sonra yıkanmış salamuara yaprakları iç harcınla doldurunuz.Üzerine iki su bardağı su ilave ediniz ve kısık ateşte 45 dakika pişiriniz.


Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

14 Temmuz 2009 Salı

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI




MALZEMELER:

2 bardak pirinç
4 büyük soğan
fıstık
üzüm
1 yemek kaşığı salça
5 kesme şeker
1 adet domates
1 demet derotu
kuru nane
karabiber
kırmızıbiber
tarçın
yenibahar
tuz
1 kg dolalık biber
1,5 su bardağı zeytinyağı

YAPILIŞI:

Pirinçleri yıkayıp ıslatınız.Soğanları küçük küçük doğrayınız.Tencereye zeytinyağını,fıstıkları ve soğanları koyunuz.Sararıncaya kadar kavurunuz.Daha sonra pirinçleri ilave ediniz ve kavurmaya devam ediniz .Sırasıyla domatesleri, baharatları, salçayı,üzümü ilave ediniz.Tuz ve şekerini katınız.En son dereotunu kıyarak ilave ediniz yarım su bardağı su katarak kısık ateşte demlendirip soğutunuz.Daha sonra ayıklanıp yıkanmış biberleri iç harcınla doldurunuz.Üzerine dometes ile kapak yapınız.İki su bardağı su ilave ediniz ve kısık ateşte 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

12 Temmuz 2009 Pazar

MARMARİS- SÖĞÜT KÖYÜ










Söğüt köyü Marmaris'e bağlı bir vadide kurulmuş küçük şirin bir köy .Meydanda çok yaşlı ulu bir çınar ağacı var,bin yaşında olduğu söyleniyor.Karşısında köy çeşmesi var,adı palamut çeşmesi.Çınar altında şirin bir restaurant bulunuyor,mezeleri çok taze ve çok leziz.Saç kavurması ve balık çorbası harika .Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın.







MAVİ TUR/ SIĞ LİMAN-SELİMİYE

Teknede öğlen menüsü:Patetes salatası,şakşuka,söğüş salata,ekmek ve bira.
Miço Meral UÇARI (ben)
2.Kaptan Sevim UÇARI(yengem)
Kaptanımız Hüseyin UÇARI(ağbim)




Marmaris'in cennet koylarındaki Selimiye köyündeyim.Bu hafta sonu ağbimin ufak teknesi ile sığliman denilen koya demirledik.Deniz o kadar güzelki anlatamam.Dağlar badem ağaçları ile kaplı.Heryer mis gibi kekik kokuyor.