GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

25 Mayıs 2009 Pazartesi

GULASH


Bu yemek aslında Osmanlının Macaristanı kuşattığında askerlere kulaşı adıyla yaptığı yemektir.Fakat o aslını korumamıştır gulash olmuştur.Salçalı baharatlı
ve un,şarap karışımı düdüklüde pişer dana etiyle yapılır.Yanında patates nişastasıyla yapılmış ekmek dilimleriyle yenir.


MALZEMELER:


750 gr iri doğranmış dana eti
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı tane karabiber
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
½ çay kaşığı tarçın
4 adet defne yaprağı
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 bardak kırmızı sofra şarabı
Tuz


YAPILIŞI:


Şarap hariç tüm malzemeleri düdüklü tencereye koyunuz .Üzerine 4 su bardağı su ilave ediniz.Yaklaşık 45 dakika pişiriniz.Düdüklü tencereyi açtıktan sonra şarabı ilave edip karıştırınız.
Servis ederken yanına doğranmış kuru soğan,kızarmış patates ilave edebilirsiniz.

 Afiyet olsun.

BREMEN' DE SCHNİTZEL



Almanya ve Avusturya'da schnitzel son derece sevilen bir yemek!Bende sizlerle bunu paylaşmak istedim.Et yada tavuk çok ince dövülerek una yumurtaya ve galeta ununa batırılarak kızartılıyor.
Afiyet olsun.

ALMANYA'DA BAHARDA YENİDEN DOĞUŞ






































16 Mayıs 2009 Cumartesi

ÇEMENLİ (TOKAT)


MALZEMELER:

-10 dilim pastırma
-tereyağ
-salça

YAPILIŞI:

Ufak bir tavaya tereyağını ve pastırmaları koyunuz ve biraz pişiriniz.Daha
sonra üzerine bir tatlı kaşığı salça ve bir çay bardağı su ilave ediniz.Kaynayarak koyulaşınca altını kapatınız.
Biz Tokatlılar bunu sabah kahvaltılarında yeriz özellikle kış aylarında.
Afiyetolsun.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

YAZLIK VE ÇİÇEKLER
















ÇİLLİ ORKİDE


PRENSES ÇORBASI


MALZEMELER:

-2 adet tavuk but
-1 adet havuç
-1 adet kabak
-maydanoz
-şehriye
-1 bardak süt
-2 yemek kaşığı un
-tereyağı
-tuz,karabiber

YAPILIŞI:

Tavukları haşlayınız.Ayrı bir tencerede havuç ve kabakları pişiriniz.Üzerine bir
fincan tel şehriye ilave ediniz.Piştikten sonra didiklenmiş tavukları katınız.
Bir kase içinde süt ve unu çırpınız ve terbiye yapınız.Bir taşım kaynayınca yağ ve tuzunu ilave ediniz.Kapattıktan sonra maydonozları serpiniz.
Afiyet olsun.

12 Mayıs 2009 Salı

CEVİZLİ ÇÖREK (TOKAT)




MALZEMELER:

-1,5 kg un
-1 paket sana yağı
-1 büyük kase yoğurt
-1 büyük kase ayçiçek yağı
-1 büyük kase süt
-tuz
-ceviz 1/2 kg
-2 yumurtanın sarısı üzerlerine akı içine
-1 adet ekmek hamuru
-2 adet kabartma tozu
-susam

YAPILIŞI:

Malzemelerin hepsini bir arada yoğurun mayalanması için bir saat bekletininiz
Daha sonra da isterseniz bir tepsinin içine bütün dizin,yada top top yapınız.
Üstüne yumurta sarısı sürünüz ve susam serpiniz.190 derece fırında 1 saat pişiriniz.
Afiyet olsun.




ÇİĞ KÖFTE (URFA)






MALZEMELER:

500 gr. kuzu yağsız çekilmiş dondurulmuş
600 gr.köftelik esmer bulgur
1 adet soğan
salça
tuz ,karabiber,kırmızı biber
1 adat domates
taze soğan 1 demet
maydanoz 1 demet

YAPILIŞI:

Kuru soğanı robotton geçiriniz.Tuz ,karabiber,kırmızı biber(5,6 yemek kaşığı)
salça (5,6 yemek kaşığı) ve bulguru 15 ,20 dakika yoğurunuz.Daha sonra iki kere çekilmiş yağsız kuzu etini bir kezde robotton çekip bir kaç gün önce buzlukta dondurunuz.Bu şekilde mikroplar donacaktır ve asla dana eti ile çiğ köfte yapmayınız.Dana etinin içinde trişin larvaları vardır ,buda parazite sebep olabilir.Yoğurmuş olduğunuz bulgura donuk etinizi ve yarım kalıp kırılmış buzda alarak yine 15,20 dakika saat tutup yoğurunuz .Daha fazla yoğurursanız çürür.Son anda kıyılmış maydanoz ve taze soğanları ekleyip sıkım yapınız.
Afiyet olsun.



YAVRULARIMDAN

Ortadaki küçük tavşan pati .

CANLARIM

Balkonda güneşleniyorum ya PATİ 3,5 yaş
Ablam geldi ya LUCY 8 yaş

Öf kahretsin çok yaşlıyım PAPİ 18 yaş


10 Mayıs 2009 Pazar

ANNEME




GÜZEL ANNEM YANIMDA YOKSUN,DÜNYANIN EN GÜZEL ANNESİ;
GÜZEL ABLAM SENDE YOKSUN SENDE BENİM ANEMDİN.
TÜM ANNELERİN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.
HER ANNENİN GERÇEK ANNE OLMASI TEMENNİSİYLE.



6 Mayıs 2009 Çarşamba

DAĞ GİBİ FİDANLAR

Sabaha karşı üç fidan:Deniz GEZMİŞ,Yusuf ASLAN,Hüseyin İNAN
Ne denir ki , koskoca bir hiç.
SİZİ HİÇ AMA HİÇ UNUTMADIK!
HALA DİYORUZ Kİ DIŞ GÜÇLERE HAYIR!
EMPERYALİZME HAYIR!

BAHARDA YENİDEN DOĞUŞ


ERGUVAN AĞACI
Erguvan, İstanbul'u, özellikle de İstanbul boğazını bahar aylarında kendine has mor rengine büründürür. Bizans ve Hristiyanlığın önemli imgelerindendir. Erguvan moru Bizans hükümdarlarının kıyafetlerinde kullanılan bir renktir. Doğal yollarla üretilen en zor zenk olduğu için, bir zenginlik ve güç belirtisiydi; imparator dışında hiç kimse mor pelerin takamazdı.Bazı Hıristiyan inanışlarına göre İsa'nın ihanet eden havarisi Yahuda kendini bu ağaca asmıştır. Efsaneye göre bu olaydan sonra önceleri beyaz olan erguvan çiçekleri utançtan ya da kandan kırmızıya dönmüştür.
Yukarıda görülende bizim erguvanımız.
HER YER ERGUVANİ.

KAYNANA YUMRUĞU




Yılda bir kaç kere açan ancak sadece 24 saat açık kalan bu güzeller güzeli kaktüsüm tıpkı kayınvalideler gibi güleryüzünü yılda bir gösteriyor.Ancak her yıl doğum günüme yakın günlerde bana tüm güzelliğini hediye ediyor.Bu yıl
iyice coştu ve tam 12 tane birden açtı.Teşekkürler sevgili kaktüsüm.

LİMONATA


Bu gün kızım hastaydı ona limonata yaptım .Ben bu tarifi yıllar önce Baylan pastahanesinden almıştım.

MALZEMELER:

-3 adet limon
-1 adet portakal
-şeker
-karanfil ve taze nane

YAPILIŞI:

Limon ve portakalların kabuklarını rendeleyiniz.Şekerle ovunuz.Limonları ve portakalı sıkınız.Taze nane ve karanfil ilave edip ,üzerine yeteri kadar su koyunuz.Biraz bekletiniz.
Afiyet olsun.

YAYLA ÇORBASI



MALZEMELER:

-1 kahve fincanı kırık pirinç
-5 kaşık yoğurt
-1 adet yumurta
-teryağ
-nane,tuz
-2 yemek kaşığı un

YAPILIŞI:

Bir tencereye ayıklanıp yıkanmış pirinçleri koyunuz.Üzerine 6 bardak su ilave edip pişmeye bırakınız.Başka bir kasede 1 yumurta,un ve yoğurdu çırpma teli ile çırpınız.Pişen pirinçli suya bu karışımı çırparak ilave ediniz.Hızlıca ilave ediniz zira yumurta kesilebilir.Küçük bir tavada tereyağını kızdırıp nanesini
katınız.Pişmiş çorbanın üzerine gezdiriniz.
Afiyet olsun.

ETLİ BAKLA



Bu güzel çok leziz yemek Urfa yöresine aittir.

MALZEMELER:

-1 kg. bakla
-1 adet kuru soğan
-1 baş taze sarımsak
-1/2 kg kuşbaşı kuzu eti
-salça
-sadeyağ,tuz

YAPILIŞI:

Bir tencereye eti ,yağı,yemeklik doğranmış kuru soğanı koyunuz.Diğer tarafta
derin bir kasenin içine su ,tuz ve limon suyu olduğu halde baklaları ayıklayıp bekletiniz.Etler pişince suda bekletilmiş baklaları tencereye ilave ediniz.Üzerine
çıkacak kadar sıcak su koyunuz.Ortaya bütün olarak sarımsağı koyunuz. Bakla pişmesine yakın salçasını ilave ediniz . Birtaşım daha pişirinizve altını kapatınız. Üzerine sarımsaklı yoğurtla servis ediniz .
Afiyet olsun.

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI(TOKAT)


MALZEMELER:

-1 su bardağı pilavlık bulgur
-1/2 su bardağı yeşil mercimek
-200 gr.kıyma
-tereyağ
-1 adet kuru soğan
-1 adet et bulyon
-karabiber,tuz

YAPILIŞI:

Kıyma,soğan ve tereyağını teflon bir tencereye koyunuz.Kıymalar kavrulup
soğanlar sararınca bulguru ilave ediniz .Isıtılmış 2 bardak su ve tuzunu,bulyonu koyunuz.Başka bir tarafta yeşil mercimekleri haşlayıp süzünüz.Pilav piştikten
sonra mercimekleri ilave ediniz .Üzerini karabiber ile süsleyiniz.
Babamın memleketi Tokat'tan farklı bir lezzet.
Afiyet olsun.

5 Mayıs 2009 Salı

HIDIRELLEZ


Hızır ve İlyas peygamberin yeryüzünde buluşup darda kalanlara,isteği olanlara, zorluk çekenlere yardım ettiği rivayet edilen gün.Hızır’ın karada,ilyas ’ın denizde hiç umulmayan bir zamanda çıkıp geldiği söylenir.6 mayıs aynı zamanda baharın başlangıcı, bereket ve bolluğa adım atış günüdür.Bu özel günün tarihi ve nasıl oluştuğu ile ilgili bir çok rivayet vardır. Bu rivayetler sadece Türkiye’de değil,İran,Irak,Suriye,Türki devletler tarafından da bilinir ve her toplum kendi kültürel zenginlliklerine göre kutlar..Genellikle bu günle ilgili rivayet şöyledir:Dünya hükümdarı Zulkarneyn(çift boynuzlu),bu hükümdarın iskender olduğu ile ilgili bir çok çalışma vardır,ölümden çok korkar. Bu korku ona ab-ı hayat suyunu bulma sevdasına düşürür.Alimlere sorar bu suyun nerde olabileceğini .Herkes bir isim yada yer söyler. Ama alimlerin ortak verdiği tek bir isim vardır. Hızır peygamber. ..Hem güvenilir hem de inançlıdır. Bu suyu sadece onun bulacağını sultana inandırırlar. HZ. Hızır bu teklifi kabul eder, yardımcı olarak da yanına kardeşi, yine peygamber olan Hz. İlyas’ı görevlendirirler.Atları ve azıklarıyla yola koyulan bu iki mübarek insan, dağları ,denizleri aşar, Kaf dağını geçer ve 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanan bir yere gelirler. Karanlıklar (zulumat) ülkesi olarak bilinen bir yerde konaklarlar.atlarını dinlendiirir bir pınar gözünde azıklarını yerler. O sırada yanlarınde getirdikleri kurutulmuş bir balığı suya düşürürler. Balık birden canlanıp kaçıp gidince iki kardeş ab_I hayatı bulduklarını anlarlar. Hemen bu sudan içerler. İçince Hak Teala tarafından ölümsüz olurlar. İşte onların ölümsüzlüğe karıştığı bu günde Allah bu iki peygamberi yeryüzüne gönderip insanlara yardım etmesi için görevlendirmiştir.6 mayısta her yıl yeniden doğuş,tazelenme, ölümsüzlük ,bereket anlamarıyla bu gün kutlanır. Halkımız arasında bilinen onlarca ritiüel vardır. 6 mayıstan bir gün önce gecesi gül fidanının altına istekler konup dua edilir. cüzdan koyanlar,bebek çizenler, ev yapanlar... Hızır’ın gülü çok sevdiği ve gül fidanlarını dolaştığı söylenir.
Ben küçükken Derince'de anneanneciğim mahallenin tüm genç kızlarını
toplar başında küp kilitleyip açar ve onların kısmetlerini açardı.Bahçede piknik
yapardık ve sağlık adına 7 tane s ile başlayan yiyecek yenirdi.Maniler sölenirdi
Çok güzel günlerdi...

KARIŞIK KIZARTMA


Merhaba ,
Bugün size bir çok sebzeyi karışık olarak kızartma öneriyorum.
Patates,kabak,patlıcan,biber,havuç kızartınız ve yanında sarımsaklı yoğurtla
birlikte servis ediniz.Özellike yaz aylarında güzel bir rakı mezesidir.
Afiyet olsun.

4 Mayıs 2009 Pazartesi

HEDİYELİK




NOSTALJİK BARDAK ALTI VE TEPSİ ÖRTÜSÜ
Çok kısa sürede örebileceğiniz ve yakınlarınıza hediye etmek için çok güzel
bir takım . Uzun yıllar kullandıkça sizi hatırlayacaklardır.