GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
22 MAYIS 1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.İLK,ORTA VE LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 YILLARINDA İKİ KIZI MELİKE VE MERVE DÜNYAYA GELDİ.KIZLARI İLKOKULA GİDERKEN ÜNİVERSİTE TAHSİLİNİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME EĞİTİMİNE DEVAM ETMEKTE.ÜSKÜDAR VE KADIKÖY HALKEVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR BÖLÜMLERİNDEN BİR ÇOK SERTİFİKA ALDI.26 YIL EVLİ KALDIKTAN SONRA DAHA SONRAKİ YAŞAMINI YALNIZ YAŞAMAYA KARAR VERDİ.ŞİMDİLERDE KOCAELİ'NİN ŞİRİN İLÇESİ KÖRFEZ'DE YAŞAMINI SÜRDÜRMEKTE.

GÜNCEL

Loading...

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

29 Nisan 2009 Çarşamba

KÜLÜNÇE




Çok eski yıllardan beri Urfa ilimizde yapılan bir çörektir.Urfa çok çeşitli halkın birarada yaşadığı bir yer olduğu için kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir.Eşim Urfalı olduğu için yöresinin yemeklerini çok sever.Ben de
açıkcası bu güzel lezzetlerin yitirilmemesi adına 25 yıldır öğrenmeye çalıştım,naçizane.Eşim anlatırken çocukluğuna döner ve o kadar güzel anlatır ki
sizde sanki ordaymış gibi hissedersiniz.Bayramlarda mutlaka yapılırmış Kürt köylerinden eşeklerin üzerinde fırında pişirttirmeye getirirlermiş.Kendi dillerinde killoro idi(bayram külünçesi)derlermiş.Eğer bir yanlışım varsa tüm Urfalılardan özür dilerim,zira eski kültürlerimizin aslını yitirmesine son derece karşıyım.Ben kayınvalidem Melekper Hanımefendiden öğrendiğim gibi sizlere sunuyorum.

MALZEMELER:

-2 kg un
-1 adet ekmek hamuru
-1 paket margarin
-1 su bardağı karışık sıvı yağ
-2 su bardağı süt
-1 çay bardağı su
-3 yumurta
-1 paket kabartma tozu
-1 paket kuru maya
-Kokusu:1'er tatlı kaşığı tarçın,karanfil,boy,mahlep,çörekotu
-3 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Süt ve yağları ısıtınız.Genişce bir kabın içinde kokular ve yumurta sarıları hariç karıştırıp yoğurunuz.Ağzını kapatıp sıcak bir yere mayalanması için bırakınız.1,5 saat sonra kokusunu ilave edip portakal büyüklüğünde bezeler yapınız.Merdane ile 20 cm ,1 parmak kalınlığında açınız.Kenarlarını dantel gibi
oyalayınız.Dörde bölerek üzerini çatalla deliniz.Fotoğrafta gördüğünüz tahta süs aleti ile üzerlerini süsleyiniz.Yumurta sarılarını sürüp,180 derece fırında 40 da
kika pişiriniz.
Afiyet olsun.

2 yorum:

arkazoimerv dedi ki...

Meral Hanım bu çöreği bazı baharatlar eksik olarak yapsak bütün özelliğini kaybeder mi ? Ben denemeyi düşünüyorum fakat biraz endişeliyim aynı tada ulaşamamak konusunda.Bulamayacağım baharatlar için onların yerlerine geçecek baharatlar önerebilir misiniz?

Meral UÇARI dedi ki...

MERVE HANIM HER ÜLKEDE AYNI BAHARATLAR VARDIR.MUTLAKA BULURSUNUZ.