SAYFALAR

16 Kasım 2013 Cumartesi

TRAKYA TARHANASI


TRAKYA TARHANASI

MALZEMELER:
2 kg tarhanalık kırmızı biber
2 kg yoğurt
1 kg kuru soğan
2 kg domates
1 kg havuç
8 kg un
2 adet ekmek hamuru
tuz.
YAPILIŞI:
Kırmızıbiberi yıkadıktan sonra saplarını kesiniz ve çekirdeklerini çıkarınız. Daha sonra 7-8 parçaya bölerek tencereye koyunuz ve ocakta kaynamaya bırakınız. 2 kg Domatesi  kuşbaşı olarak doğrayınız ve ocakta kaynamakta olan kırmızı biberlerin üstüne koyunuz .2 kg kuru soğanın kabuklarını soyunuz ve dörde bölünüz ve tencereye ilave ediniz.Havuçları da halka halka kesiniz ,onları da katınız.Karışım kaynamaya devam ederken ara ara karıştırınız. Karışım pişince ocağın altı kapatınız ve soğumaya bırakınız. Soğuyunca el blenderi ile çekiniz. Buğday ununu büyük bir leğene koyunuz. Ortasını havuz yaparak açınız karışımı  unun ortasına boşaltınız .Daha sonra havuzun ortasına yoğurt, yaş ekmek mayası ve tuz ilave ediniz. Harcı katı malzemeler ezilerek ortasından kenarlara doğru olacak şekilde karıştırınız. Tarhana hamuru fermantasyon işlemi için hazırdır. Tarhana hamurunun üzerine temiz bir bez örterek 3 gün dinlenmeye bırakınız. Tarhana hamurunu günde 3–4 defa yoğurunuz. 3 gün boyunca bu yoğurma işlemine devam ediniz ve daha sonra tarhanayı avuç içi büyüklüğünde yapraklar halinde koparılarak temiz bir çarşafın üzerine seriniz ve kurumaya bırakınız. Ertesi gün ters çevirerek kurumasını sağlayınız.Kuruyunca robotton çekiniz toz haline getiriniz; ve tekrar kurumaya bırakınız. Kuruyunca bez torbalarda yada kavanozda buzdolabında kışın tüketilmek üzere saklayınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder