KURU BAKLA DOLMASI (TURHAL 'DAN)
Tadı gayet güzel bir yemektir. Kemikli et ile yapılır. Ben
en çok bu dolmanın suyunu seviyorum etin yağı ve dolmanın tadı o suya geçince
ekmeği bandıra bandıra yerim.
Yapımı malum dolma işte uğraştırıcı ama tadına değer umarım
sizde dener ve beğenirsiniz.
Malzemeler:
Taze Tokat yaprağı
4-5 su bardağı kuru bakla
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 orta boy soğan
Salça, tuz, sıvı yağ,
Kuru nane ve reyhan
Su
Yapılışı:
İlk olarak bir veya 2 gece önceden baklaları ıslatın malum
şişmesi lazım. Baklalar kesilip kabuğundan ayrılacak kıvama gelince dolmaları
sarabilirsiniz.
Baklaları uzunlamasına ikiye kesip kabuklarında ayırın ve
yıkayın. Daha sonra soğanları yemeklik doğrayın bütün malzemeleri bir kaba alıp
dolmanın harcını hazırlayın. Suyunu ne kadar koymak istiyorsanız o kadar koyun.
Biz suyu ve salçasını fazlaca koyup o suya ekmek batırıp
yemeği severiz. Biraz da yağ ekledikten sonra dolmalarınızı sarın.
Tencerenin altına kemikli etinizi yerleştirip üstüne
dolmaları koyun ve tencereyi ocağa alın.
Üzerine birkaç parça tere yağ ve su koyup kısık ateşte
pişirin.
Ocaktan almaya yakın üzeri için soğanları yemeklik doğrayıp
tere yağ ve sıvıyağ da kavurun daha sonra üzerine birazda salça ekleyin ve bu
karışımı dolmaların üstüne dökün.
ve tencerenin altını kapatıp ilk sıcaklığının çıkmasını
bekledikten sonra afiyetle yiyin.
Bu dolmanın yanında biz kuru soğan yeriz. Ve annemler kış
için işkefe yufka yaparlar ona sarıp yemesi de güzel olur.
Umarım beğenmişsinizdir….
ALINTIDIR.
Çok tşkler. Bir ara aynen deneyeceğim!
YanıtlaSil