SAYFALAR

12 Haziran 2013 Çarşamba

TOKAT TAVASI


Tarihçesi:

Bu tarifimle birlikte Tokat yöresinin Yemek kültürüne biraz değineceğim . Tokat 'ın kendine özgü yemekleri, Türkiye’nin her yerinde pişirilen yemeklerin,Tokat’ta ki pişirme tarzı ve Tokat’ta yemek kültürünün yanı sıra gelişen günümüzde unutulmaya başlayan geleneklerin hatırlatılması konularında gerek Tokat ili merkezi gerekse ilçeleri hayli zengin örneklere sahiptir.
Geleneksel Tokat evlerinin en büyük özelliği,büyük odalarından birinin mutfak olmasıdır.Mutfağa halk ağzı ile ‘işevi’ veya’akşana’denir.Taban döşemesi bal peteğini andıran kiremit tuğla ile kaplıdır. Odanın bir köşesinde yemek yapmaya ve çamaşır kaynatmaya yarayan yer ocağı bulunurken,diğer tarafta kurutulmuş yiyecek, konserve, salça, peynir, yaprak çıkarıldığı şirehane geleneksel Tokat mutfağının en belirgin özelliğidir.Bu gün bile Tokat' ta yemekler çoğunlukla yer sofrasında yenilir. Mutfak kalabalık ailelerde oturma odasıdır. Çok zengin bir mutfağa sahip olmakla birlikte, fırında üretilen Tokat Tavası gibi bir çok lezzete hakimdir…


Malzemeler:

1 kg kuzu kuşbaşı (kemiksiz)
150 gr kuyruk yağı (kuşbaşı doşranmış)
4 orta boy patates
2 adet kabak
2 adet patlıcan (çekirdeksiz)
250 gr arpacık soğan
2 baş sarımsak
500 gr domates
4 adet yerli biber
1 su bardağı su
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Hazırlanışı:

Sebzeler domates hariç et büyüklüğünde kuşbaşı doğranır .Sarımsaklar dişleri çıkartılır.Arkadan soğanlar soyulur.Tokat tavası dediğimiz bakır pişirme tenceresine sırasına göre en altta patates ,arpacık soğan ,patlıcan ,yeşil biber ,taze kabak (bütün bunların aralarına dişlere ayrılmış sarımsaklar konulur).
Etler , etlerin üzerine son olarak kuyruk yağı dizilir.  Kuyruk yağların üzerine son olarak baharatlar ve tuz ilave edilir. Fırına verilir. Burada amaç tavanın taş fırında üstten ateş alarak pişmesidir.
Bu malzemeler 1 .5 . saat fırında orta hararetle tutulur. 1 .5 saat sonra malzeme fırından çekilir. Kuyruk yağlarının eriyip erimediği gözetilir. Kuyruk yağları yeterince erimiş ise tava hafif olarak malzeme birbirine karışmayacak şekilde silkelenir.
Üzerine soyulmuş ve küçük doğranmış domates konur .Domatesin diğer yarısı da doğranarak üzerine dizilir. Malzeme tekrar fırına verilir.Orta hararetin biraz daha üzerinde bir ateşte 45 dakika daha pişirilir .
Fırından alınan ve servise hazır hale getirilen tava kaşık yardımı ile malzemeler fazla ezilmeden karıştırılır. Sıcak olarak servis yapılır.
 AFİYET OLSUN.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder