Diğer İsimleri : Utruç, Cutrus medica
Botanik Bilgi : Turunçgillerden; yaprakları mavimsi pembe
bir ağaçtır. Turunçgiller içinde soğuğa en dayanıklı olan bitkisidir. Ağaç
kavunu yavaş büyüyen bir ağaçtır. 3 yaşına geldiğinde meyve vermeye başlar.
Ağaç kavununun en ağır turunçgil türüdür, meyvesinin 1-1.5 kilo, bazen 4.5
kiloya kadar çıkar. Meyvesinin boyu eninden büyük genelde 12-15 cm arasındadır. Meyveler
kaba dokulu, gevşek yapılı ve usaresi azdır.Kabuğu kalın, sert ve kokuludur.
Dış kabuğu üzerinde pürüz ve çıkıntılar bulunur. Meyveler olgunlaştığında ağaç
üzerinde kalmazlar, süratle dökülürler.
Yetiştirildiği Yerler : Güney Avrupa, Hindistan’da
yetiştirilir. Ülkemizde ise Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yetişir.
Toplanması-Saklanması : Yaprakları, çiçekleri, meyvesi
kullanıldığı için farklı dönemlerde toplanılır ve saklanılır. Yaprakları ağaç
çiçek açmadan önce toplanılır. Meyvesi olgunlaşınca toplanıp kullanılır ya da
kurutularak kullanılabilir.
Bilinen Bileşimi : Hesperidin isimli bir glikozit içermekte
ve bu madde P vitamini etkisini gösterir.
Faydaları
Yememek şartıyla kabukları çiğnelinirse ağız kokusunu
giderir, diş etlerine faydası olur.
Safrayı yok eder, safradan kaynaklanan kusmayı önler.
Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser.
Mide ve kalbi kuvvetlendirir, kalp çarpıntısını giderir.
Sıtmaya iyi gelir.
Ağaç kavununu veya yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir,
ferahlatır.
Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına
konulmaktadır.
Kaynatılmış suyunun buharı eve güzel bir koku verir,
ferahlık sağlar.
Malzemeler
1.250 gr ağaçkavunu
6 bardak su
Yapılışı:
Ağaçkavunlarının ince sarı kabukları soyulur.Yuvarlak
dilimler halinde kesilip ekşisi çıkarılır.Sonra kalın delikli bir rendeyle güzelce
rendelenir.3 bardak suyla haşlanır.Haşlanan rendelenmiş ağaçkavunları bir
kevgire dökülüp üzerinden soğuk su geçirilir.Öte yanda 2 kilo tozşeker 6 bardak
su ile karıştıra karıştıra kaynatılır.Suyunu çekip adalaşınca ateşten
indirilir.Rendelenmiş ağaç kavunları bu ağdalanmış şurubun içine
yatırılır.Kavunlar bir miktar su alacağından suyunu çekene kadar yani yeniden
ağdalaşıncaya kadar orta ısılı ateşte kaynatılır.Kaynayan şurup reçel haline
gelince ateşten indirilir.Ilıkken kavanoza koyulup kaldırılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder