SAYFALAR

13 Haziran 2013 Perşembe

MAKLUBE






                                                    
                                                 
                                                         BU MAKLUBE DE TAVUKLU

Maklube 

Maklube, kelime anlamıyla "ters çevirmek" mânâsına gelen, Ortadoğu`ya has ve binlerce yıllık geçmişi olan lezzetli bir yemektir. Yemeğin en büyük özelliği servis şeklidir. Bir sini içerisine tencere ters çevrilip tepesine vurularak kalıp şeklinde çıkarılan et ve pilav ayrı bir haz ve estetik katar yemeğe. Pilavın etrafı salata ve yoğurtla güzelce süslenir. Bu süsleme elbette ağız tadına göre değişiklik gösterebilir.

MALZEMELER

250 gr. kuşbaşı et
1 orta boy soğan
2 diş sarımsak
2 su bardağı pirinç
3 adet orta boy patates
2 adet havuç
2 adet patlıcan
1/2 su bardağı bezelye
2 su bardağından biraz fazla sıcak su     
3 kaşık tereyağı + 2 kaşık sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
Tuz, karabiber

İstenilen miktarda istenilen salata çeşitleri ve yoğurtla süsleyip servis ediniz.


YAPILIŞI:

Pirinci 1 saat önceden ılık suda ıslatınız.Tencereye aldığınız etleri, suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişiriniz.Etler sert olduysa bir 1 su bardağı sıcak su ilave ederek suyunu çektiriniz.1 kaşık tereyağını soğan, sarımsak, tuz, karabiber  ekleyip 5-10 dk. kavurunuz.Kavurduğunuz eti 20-25 cm çapında yağlanmış bir tencerenin dibine yerleştiriniz.Patatesleri yuvarlak 1 cm kalınlığında halkalar halinde kesiniz ve sıvı yağda hafif kızartınız.Havuçları da aynı şekilde kızartınız.Patlıcanları kuşbaşı şeklinde doğrayınız tuzlu suda bekletiniz ve sıkarak hafif kızartınız.Tencereye sırasıyla etleri,patlıcanları,bezelye ile karıştırılmış pirinçleri ve yan tarafına bir havuç ,bir patates dilimi diziniz.Hafif bastırarak düzeltiniz.Üzerine 3 bardak sıcak su ilave ediniz. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar dibini yakmamaya dikkat ederek pişiriniz.Düz geniş bir tepsi ya da servis tabağına pişen pilavı ters çevirip etrafını arzu ettiğiniz şekilde salata ve yoğurtla süsleyiniz.
afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder