Sorpa denilince, acaba çorbanın tatarca söylenişi mi diye
düşünmemek elde değil. Sesler bizi bu şekilde yanıltıyor. Sorpa, tatarcada et
suyu anlamına geliyor. Kuzu eti ile yapıldığından biz de kuzu sorpası olarak
adlandırıyoruz. Tatarların geçim kaynakları eski çağlardan beri tarım ve
hayvancılığa dayanmaktadır. Mutfaklarında daha çok hamur işlerine ağırlık
vermişlerdir. Yemek kültürlerini yitirmemiş ve asimile olmamışlardır. Sizlere
kuzu sorpayı, pratik ve misafirlerinize yemek öncesi ikram edebileceğiniz farklı
ve lezzetli bir çorba olarak şiddetle tavsiye ediyorum.
MALZEMELER:
1/2 kg kuzu gerdan eti (kuzu kuşbaşı da olur)
1Tatlı kaşığı tuz
Sos için;
1 adet yumurtanın sarısı
8 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 tepeleme yemek kaşığı un
Ayrıca;
6 adet taze soğan
1 demet taze nane
Tereyağ
YAPILIŞI:
Kuzu gerdanı ya da kuşbaşı eti düdüklü tencereye koyunuz.
Etler haşlandıktan sonra gerdan eti kullandıysanız minik minik didikleyerek
başka tencereye alınız. Et suyuna sıcak su ilave ederek toplam 8 su bardağı su
koyunuz. Tencerenin altını yakıp kaynamaya bırakınız. Yumurta sarısı, un ve
yoğurdu bir kasede tel çırpıcıyla iyice çırpınız. Meyaneyi çorbaya, sürekli
karıştırarak yavaş yavaş ilave ediniz. Etlerini de katınız. İncecik
doğradığınız yeşil soğanları ve naneyi de ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan
sonra tereyağını da ilave ederek ocaktan alınız. Afiyet olsun.
Meral UÇARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder