SAYFALAR

15 Aralık 2013 Pazar

HANGİ MAKARNAYA HANGİ SOS ÖNEMLİDİR?


HANGİ MAKARNAYA HANGİ SOS ÖNEMLİDİR?

Makarnaya asıl lezzetini veren tat sosları elbette. Damak tadına göre peynirli, kıymalı, yoğurtlu, sebzeli, mantarlı soslar makarnaya kimlik kazandırıyor.
Özellikle makarnanın anavatanı İtalyan mutfağında makarna sosları ayrı bir yemek kültürü. Peki hangi makarna türüne göre hangi soslar uyumludur, aşağıda bununla ilgili bazı ipuçlarını görebilirsiniz…
Tortelliniİnce çubuk makarnalarda (Spagetti ve linguini) deniz ürünleri ve ince kıvamlı tüm soslar kullanılabilir
Geniş çubuk makarnalarda (Pappardelle), karides soslu, somonlu, kremalı, deniz ürünlü soslar uygundur.
Burgu makarnalarda (İtalyan mutfağında Rotini) ise, bol sulu ve sebzeli soslar oldukça uyumludur.
Eriştelerde (İtalyan mutfağında Tagliatelle) ise peynir, yumurta ve krema bazlı daha yoğun kıvamlı soslar önerilmekte
Düdük makarnalarda (İtalyan mutfağında Penne) genellikle ton balığı, somon, deniz ürünleriyle yapılan soslar tercih edilmekte. Bu makarnalar fesleğenli, domatesli ve parmesan peynirli soslarla da uyumludur.
Filiz MakarnaBizdeki mantı görünümünde olan Tortellini makarnalarda mantar ve cevizli soslar önerilmekte.
İtalyan mutfağının en tanıdık makarnalarından lazanyada ise beşamel sos ideal.
Fiyonk-kelebek- makarnalarda (Farfalle), krema bazlı soslarla tavsiye ediliyor.

Deniz kabuğu şeklindeki makarnalarda (Conchiglie) ise et soslarıyla uyum sağlıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder