SAYFALAR

15 Haziran 2013 Cumartesi

YAĞLI YUMURTALI KÖFTE




Yımırtalı kifte urfalının elinden yenir

iyi bir isotun renk vereceği tat bırakacağı, dolayısıyla en iyi sonucun alınacağı yemek tabii ki çikifte'dir. ancak bazen öyle denk gelir ki et koyamazsınız kiftenin içine ya da mevsimi değildir. çünkü yazın yenmez çikifte, ustası yoğurmaz, 'ıslanır, şişer bulgur' diye. neyse bu başka bir yazı konusu. soğuk kış günleri yaklaştığında size çikifteyi anlatırız, dilimiz döndüğünce. şimdi en iyisi biz size bilenin iyi bildiği ama bilmeyenin de mutlaka bir kez bir urfalının elinden tatmasını önereceğimiz, isotun önemli bir katkı yaptığı bir başka olağanüstü kifte tarifi verelim. adı ymırtalı kifte.





aslında çok da zamanı, mevsimi değil ama yapılırsa da bu aylarda, kimseler yok demez kimseye zararı olmaz. bizim yımırtalı kifteyi şimdi yazmamızın nedeni bir internet sitesinde yımırtalı kifte adına verilen tarifin
'cinayet' boyutlarında olmasıydı. tarifte bir fotoğraf vardı ve yımırtalı kifteye limon sıkılıyordu. dehşet verici değil mi urfalılar?

bizim burada yapmaya çalıştığımız urfa yemek kültürüne sahip çıkmak. dilimiz döndüğünce, elimizden geldiğince, bize aktarılan, defalarca tadına vardığımız yemeklerimizi anlatmak. üstelik doğru anlatmak. bu nedenle yımırtalı kiftenin nasıl yapıldığı ve nasıl yendiği konusunda birkaç şey söylemek hakkını bu nedenle kendimizde buluyoruz.

neyse!

urfalılar, "öyle bilmezler görmemişler" gibi ne çikiftenin ne de yımırtalı kiftenin yanında içki içmezler. yakışmadığından değil. bu iki kiftenin de hemen yoğurulup hemen yenmesi gerektiğinden yenirken içki içilmez ama ayran dışında bir şey içene de karışmazlar sadece kötü kütü bakıp ayıplarlar!

sağlıkla.

nasıl yapılır?

yımırtalı kifte de ince köftelik bulgurla yapılıyor. o da çikifte gibi yoğuruluyor ama bir farkı var, et yerine yumurta koyuyorsunuz içine.. ondan adı yımırtalı kifte!

şimdi gelelim nasıl yapıldığına.

malzeme

- beş kişi için yarım kilo köftelik bulgur
- 10 yumurta (kişi başına 2 yumurta)
- bir paket margarin (en iyisi tereyağ)
- 7-8 tane taze soğan (incesinden)
- yarım bağ maydanoz
- 2 çorba kaşığı isot (acı severe 3, 4 kaşık)
- 2 çorba kaşığı frenksuyu (domates salçası)
- 2 çorba kaşığı biber salçası
- yarım çorba kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak (havanda dövülmüş).
-2 adet kuru soğan
-5 adet domates
-2 adet kapya biber
-karabiber
-biraz sıvı yağ
hazırlanışı

- genişçe bir kifte leğeni ya da bulamadınız geniş bir fırın tepsisi alın
- bulguru koyun ve az bir sıcak suyla ıslatın
- bir tavaya sıvı yağ koyunuz ve irice doğranmış soğanları,domatesleri,kapya biberlerini,sarımsakları koyunuz ve iyice pişirin;üzerine salçaları,tuz,karabiber ve isotunu koyunuz.
- pişen sos biraz soğuyunca bulgura ilave edip yoğurmaya başlayın, bütün malzeme birbirine karışsın. hiç aralık vermeden yoğurmayı sürdürün.
- bu arada tezgahın öbür yanında biri size yardım etsin ve yumurtaları derin bir kapta kırarak çırpmaya başlasın.
- çırpmalar bitince tavada yağı eritsin ki hazır olsun ama yakmasın yağı altını söndürsün ocağın
- taze soğanı ve maydanozu ince ince kıysın, bir tarafta bekletsin.
- bütün bu işler aşağı yukarı 20 dk alır, yoğuran yoğurmasına devam eder ve yardımcı mutfak görevlisi artık yağın altını yakar

- ve yağ ısınınca da yumurtaları yağda yumurta pişirir gibi pişirmeye başlar
- bir yandan da  soğan maydanozu dökün kifte leğenine
- soğan maydanoz çok ezilmez, usul usul yumurtaların pişmesi beklenirken bulgura yedirilir
- bu arada yumurta hazır olmuştur ve sıcak sıcak tepsiye dökülür
- yoğuran elini yakmadan ama beklemeden de az biraz tahta kaşıkla az biraz eliyle yumurtayı bulgura yedirir
- yımırtalı kifte artık hazırdır. ister derin bir kaba alınır sofraya öyle getirilir ister kifte leğeniyle isterseniz de herkese bir tabak hesabıyla.

bu arada ev sahibi sofrada söğüş domates, salatalık, marul, taze nane pirpirim bulunmasına dikkat eder ki yiyenler daha çok keyif alsın yımırtalı kifteden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder