SAYFALAR

29 Nisan 2009 Çarşamba

ÇİLEK


Çilekkkkk !!!! Nefis tadıyla ve kokusuyla deyim yerindeyse insanın ağzını sulandırıyor. Aklını başından alıyor. Yerde yetişen küçücük bir şey nasıl bu kadar lezzettli olabilir ki ? Nasıl olduğunu bilmem ama yemesi de keyfide mükemmel. Peki yaz mevsiminin nazenin meyvesinin yararlarını biliyor musunuz? Bilen ve bilmeyenler için hemen söyleyeyim.
-Çilekler C vitamini içeren besin zincirinde ilk sıralarda yer alıyor. Antioksidan ve bitki özleri yüksektir. Kırmızılığı koyulaşan çileklerin antioksidan özelliğin daha fazla olduğu sanılıyor.
-Hücrelere zarar veren, kanser türlerine neden olan serbest radikallere karşı koruyucudur.
-C vitamininin yanı sıra , mükemmel bir folik asit , manganez, potasyum, roflavin, B5 ile B6 vitamini, magnezyum, omega-3 yağ asiti, bakır ve K vitamini kaynağıdır.
-Vücudu kuvvetlendirir.-Hasta olmayı önler.-İdrar söktürür ve karında biriken suyu boşaltır. Böbrek ve mesane hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.-Mide ve bağırsak tembelliğini giderir.Sinirleri kuvvetlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür.
-Bağırsak kurtlarını döker. Safra ifrazatını arttırır ve safra taşlarının dökülmesine yardımcı olur. -Karaciğer kifayetsizliğini ve şişliğini giderir.
-Ateşi düşürür. Dişdibi taşlarını eritir.
-Cilde tazelik ve güzellik verir.
-Damar sertliği, mafsal iltihabı, romatizma, ve nikriste de faydalıdır.
-Şeker hastaları da yiyebilir.
-Midesi zayıf olanlar suyunu içmelidir.
-Dikkat allerji riski vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder