SAYFALAR

12 Nisan 2021 Pazartesi

BAKLA ÇORBASI


 

Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir.  A, B, C ve B2 vitaminleri içermesinin yanı sıra idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Baklanın faydalarını sıralayacak olursak;


Cilt sağlığını korumaya yardımcıdır.

Doğal depomin kaynağıdır.

Bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar.

Böbrek fonksiyonlarını düzenler.

Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Kötü kolestrolü düşürmeye yardımcıdır.

Kırmızı et tüketmesi tavsiye edilmeyen kişiler tarafından protein açısından zengin olması bakımından bu açığın kapatılmasında etkili bir besin öğesidir.

İdrar yollarını temizlemeye yardımcıdır.

Kalp dostudur.

Merhaba sevgili dostlar uzun bir aradan sonra yine güzel bir tarifle sizlerle birlikteyiz. Şimdi bakla mevsimindeyiz.

İçinizi sımsıcak ısıtacak bir çorba geliyor.

 

BAKLA ÇORBASI

 

MALZEMELER:

 

10 adet taze bakla

1 çorba kasesi yoğurt

1 yemek kaşığı un

1 adet yumurta

5 diş sarımsak

tereyağı, sıvı yağ

tuz

taze nane, dereotu

 YAPILIŞI:

Baklaları yarım cm inceliğinde kesiniz. Sıvı yağda tuz ilavesi ile sarartınız. Üzerine sıcak su ekleyiniz. Pişmeye bırakınız. Büyük bir kasede yoğurt, un, yumurta, dövülmüş sarımsak katarak iyice çırpınız. Pişmekte olan baklaların üzerine ılıştırarak meyanesini katınız. Ara ara karıştırarak meyanenin pişmesini sağlayınız. Daha sonra üzerine tereyağını kızdırıp dökünüz. Kıyılmış taze nane ve dereotlarını katınız. Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

SORPA ÇORBASI (TATAR ÇORBASI)


 

Sorpa denilince, acaba çorbanın tatarca söylenişi mi diye düşünmemek elde değil. Sesler bizi bu şekilde yanıltıyor. Sorpa, tatarcada et suyu anlamına geliyor. Kuzu eti ile yapıldığından biz de kuzu sorpası olarak adlandırıyoruz. Tatarların geçim kaynakları eski çağlardan beri tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Mutfaklarında daha çok hamur işlerine ağırlık vermişlerdir. Yemek kültürlerini yitirmemiş ve asimile olmamışlardır. Sizlere kuzu sorpayı, pratik ve misafirlerinize yemek öncesi ikram edebileceğiniz farklı ve lezzetli bir çorba olarak şiddetle tavsiye ediyorum.

MALZEMELER:

 

1/2 kg kuzu gerdan eti (kuzu kuşbaşı da olur)

1Tatlı kaşığı tuz

Sos için;

1 adet yumurtanın sarısı

8 yemek kaşığı süzme yoğurt

2 tepeleme yemek kaşığı un

Ayrıca;

6 adet taze soğan

1 demet taze nane

Tereyağ

YAPILIŞI:

 

Kuzu gerdanı ya da kuşbaşı eti düdüklü tencereye koyunuz. Etler haşlandıktan sonra gerdan eti kullandıysanız minik minik didikleyerek başka tencereye alınız. Et suyuna sıcak su ilave ederek toplam 8 su bardağı su koyunuz. Tencerenin altını yakıp kaynamaya bırakınız. Yumurta sarısı, un ve yoğurdu bir kasede tel çırpıcıyla iyice çırpınız. Meyaneyi çorbaya, sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave ediniz. Etlerini de katınız. İncecik doğradığınız yeşil soğanları ve naneyi de ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan sonra tereyağını da ilave ederek ocaktan alınız. Afiyet olsun.

 

Meral UÇARI