SAYFALAR

12 Nisan 2021 Pazartesi

SORPA ÇORBASI (TATAR ÇORBASI)


 

Sorpa denilince, acaba çorbanın tatarca söylenişi mi diye düşünmemek elde değil. Sesler bizi bu şekilde yanıltıyor. Sorpa, tatarcada et suyu anlamına geliyor. Kuzu eti ile yapıldığından biz de kuzu sorpası olarak adlandırıyoruz. Tatarların geçim kaynakları eski çağlardan beri tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Mutfaklarında daha çok hamur işlerine ağırlık vermişlerdir. Yemek kültürlerini yitirmemiş ve asimile olmamışlardır. Sizlere kuzu sorpayı, pratik ve misafirlerinize yemek öncesi ikram edebileceğiniz farklı ve lezzetli bir çorba olarak şiddetle tavsiye ediyorum.

MALZEMELER:

 

1/2 kg kuzu gerdan eti (kuzu kuşbaşı da olur)

1Tatlı kaşığı tuz

Sos için;

1 adet yumurtanın sarısı

8 yemek kaşığı süzme yoğurt

2 tepeleme yemek kaşığı un

Ayrıca;

6 adet taze soğan

1 demet taze nane

Tereyağ

YAPILIŞI:

 

Kuzu gerdanı ya da kuşbaşı eti düdüklü tencereye koyunuz. Etler haşlandıktan sonra gerdan eti kullandıysanız minik minik didikleyerek başka tencereye alınız. Et suyuna sıcak su ilave ederek toplam 8 su bardağı su koyunuz. Tencerenin altını yakıp kaynamaya bırakınız. Yumurta sarısı, un ve yoğurdu bir kasede tel çırpıcıyla iyice çırpınız. Meyaneyi çorbaya, sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave ediniz. Etlerini de katınız. İncecik doğradığınız yeşil soğanları ve naneyi de ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan sonra tereyağını da ilave ederek ocaktan alınız. Afiyet olsun.

 

Meral UÇARI

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder