SAYFALAR

15 Haziran 2013 Cumartesi

KÜNCÜLÜ AKIT (URFA)



Malzemeler



6 Kişilik



2,5 su bardağı yıkanmış temizlenmiş küncü

1 su bardağı pekmez

1 su bardağı kırık ceviz içi

1 yemek kaşığı toz şeker



Hazırlanışı

Tavaya konulan yıkanmış küncüler kısık ateşte iyice kavrulduktan sonra içine pekmez ilave edilerek katılaşıncaya (=’akıtlaşıncaya) kadar ateşte tutulur, şeker ilave edilip karıştırılır ve ateşten alınır. (Kıvamını anlamak için bir kâseye soğuk su konularak pişen ‘akıttan bir tutam içine atılır. Donarsa olmuş demektir, eğer dağılırsa biraz daha pişirilmesi gerekir) Islak bir tepsiye dökülen ‘akıt, kaşıkla bastırılarak yayılır. Ceviz parçaları ayıklanıp üzerine serildikten sonra soğuk bir yerde donmaya bırakılır ve dilimler halinde servis yapılarak yenilir. Afiyet olun.




* Küncü, Urfa ağzında susam’a verilen addır. ‘Akıt ise, şeker veya pekmez kaynatılarak elde edilen çok koyu yapışkan maddedir. Arapça ‘akide sözcüğünden gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder