SAYFALAR

15 Haziran 2013 Cumartesi

ŞİŞPEREK (URFA)


ŞİŞPEREK ÇORBASI

Malzemeler

6 Kişilik

½ kg un

250 gr yağsız kıyma

1 adet soğan

½ kg kurut

1 su bardağı nohut

1 kg kemikli koyun parça et

4 çorba kaşığı sadeyağ

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı nane

Tuz



Köftesi için:

200 gr çiğköftelik et

4 çay bardağı köftelik bulgur

2 yemek kaşığı isot

1 adet soğan

½ çay kaşığı karabiber

½ çay bardağı sıvı yağ

Tuz



Köftesinin yapılışı boranı köftesi gibidir**



Kurut ve nohutlar bir gece önceden ıslatılır.



Nohutlar iyice haşlanıp bir tarafa bırakılır; Kurut, ıslatıldığı kapta iyice eritilip tel süzgeçten geçirilir.

Bir tepside una tuz ve su eklenerek kulak memesi kıvamında yoğrulan hamur 10-15 dakika kadar dinlendirildikten sonra üç yumağa ayrılır. Birinci yumak, kalın bazlama kıvamında açılarak bir cm uzunluğunda erişte gibi kesilip, unlanan bir kaba alınır ve birbirine yapışmaması için üzerine un serpiştirilir. İkinci yumak, diğeri gibi açılıp küçük karelere bölünür ve muska şeklinde kulaklar yapılır. Üçüncü yumak, aynı şekilde açılıp küçük karelere bölünür, içine rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber atılarak, yoğrulmuş kıyma et konulur ve üçgen şeklinde kulak yapılıp kapatılarak üçgenlerin uçları birleştirilir. Bir tencereye konulan sadeyağda ısıtılan içli ve içsiz kulaklar hafifçe pembeleştirilir.




Tencerede kalan yağa kemikli parça etler atılarak kavrulur, biraz su ve haşlanmış nohutlar ilave edilerek pişirilir. Etler yumuşayınca kemikleri çıkarılıp ayıklanır, birinci yumaktan yapılan erişteler ve süzülmüş kurut tencereye ilave edilir ve un kokusu gidinceye kadar karıştırılarak pişirilir. Servis tabaklarına bir miktar yuvarlanmış köfte bir miktar içli ve içsiz kulak konulur. Üzerine kurutla hazırlanmış çorba ilave edildikten sonra yağ ve nane ile hazırlanmış sos dökülerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder