SAYFALAR

15 Haziran 2013 Cumartesi

ŞILLIK TATLISI (URFA)




Malzemeler



4 Kişilik

3 bardak un

1 yumurta

½ çay kaşığı karbonat

½ çay kaşığı tuz

1 bardak süt

5 bardak su

½ kg ceviz

1 tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti

3 su bardağı tozşeker

1,5 bardak su

3-4 damla limon suyu

2 yemek kaşığı sadeyağ



Hazırlanışı

Tüm malzemeler derince bir kaba konularak iyice çırpılıp sıvı bir hamur elde edilir. Büyük yağsız şıllık tavası ateşe konulur, bir yemek kaşığı sıvı yağ konularak içerisi yağlanır. Fazla gelen yağ bir kâseye dökülür. Yağlanmış kızgın tavaya bir kepçe sıvı hamurdan dökülür. Tavanın her alanını kaplayacak şekilde gezdirilip üzerinde fazlalık oluşursa tavadan kaba boşaltılır. Burada dikkat edilmesi gereken şey hamurun ince olmasıdır. Kısık ateşte iki yüzü pişirilen hamur orta boy bir tepsiye konulur. Üç kat hamur serildikten sonra ayıklanmış ve çekilmiş ceviz hamurların üzerine yayılır. Yeniden üç kat hamur yayıldıktan sonra tepsi hazır vaziyete gelir. Bıçakla dilimlenir.

Diğer taraftan yağ, su, şeker, bir tencereye konularak kaynatıldıktan sonra limon suyu ilave edilerek şerbet hazırlanır. Sıcak sıcak tepsiye dökülür. Afiyet olsun.


* Kürtçe şıl ya da Ermenice şil kökünden (Ayverdi, Misalli Büyük Türkçe Sözlük, İst.2008) geldiği söylenmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder