SAYFALAR

10 Haziran 2013 Pazartesi

ÇİLEK REÇELİ


Reçel yapmaya elverişli olan çilekler iri, gösterişli ve pişirilmeye dayanıklı olan kokulu çileklerdir. İstanbul'un Arnavutköy, İzmir'in Karşıyaka çilekleri pembe renkli ve hoş kokuludur.

Çilek reçeli yaparken:

1 kg. çilek

2 kg. şeker

2 limon suyu veya 2 gram limon tuzu hesap edilir.


Çilekler delikli bir kevgir veya sepet içerisinde suya daldırmak suretiyle ve hiç kum kalmamak üzere yıkanır. Bu şekilde yıkanan çileklerin sapları koparılır, sonra toz şekerle bir kat şeker ve bir kat çilek olmak üzere pişirme tenceresine katlanır. Ertesi güne kadar çilekler böylece bekletilir, bu süre içinde şeker çileklerin suyunu çeker ve sulanır.

Bu durumda olan-şeker ve çilek karışımı birlikte kaynatılır. Kaynatma tamamlanarak reçel yapılır veya kısa bir süre kaynatılan çilekler gene oldukları gibi şurup içinde bir gece bırakılır. Ertesi gün çilekler bir delikli kepçe ile şuruptan alınarak şurup koyulaştırılır, sonra çilekler koyulaşmış şuruba konur, limon suyu veya limon tuzu ilave edilerek kıvamına kadar pişirilir ve ateşten indirilir. Soğumadan temiz ve kuru kaplara konur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder