SAYFALAR

15 Haziran 2013 Cumartesi

AĞZI AÇIK (URFA)






urfa'nın öyle aman aman hamur işleri yoktur. ancak var olanlar, 'iyi ki çok yokmuş' dedirtecek nefasettedir. insanı yoldan çıkarırlar. gündüzün bir vaktiymiş, gecenin sonuymuş hiç fark etmez aklınıza düşmeleri an meselesidir.
size en olmayacak şeyleri yaptırabilirler. mesela tok karnına onlardan birini düşlerken, hatta malzemesini hazırlamaya başlamışken bulursunuz kendinizi.
bunlardan birini yersiniz öbüründe aklınız kalır, birini görürsünüz, ötekisini canınız çeker. baktınız ki olmuyor 'çare'yi sıraya bindirirsizin sonunda.
bir hafta bu, öbür hafta ötekisi, hatta olmadı bir haftada ikisi birden. neden olmasın? en azından biz böyle yapıyoruz! hiç de şikayetçi değiliz halimizden.
bu vaka bir başka yazı konusu. yeri geldiğinde yazmadan geçmeyiz. çünkü urfalının bir öğünü tüketirken bir başka öğünü düşlemesi yazılmayacak bir şey değildir.
şimdi hem yemeğimize döner hem de yeri gelmişken onun arkadaşlarından söz edersek; soldan sağa sıralayalım ki bu hamur işlerinin adları ağzı açık, ağzı yumuk, kıymalı ve de semsektir.
şimdi size ağzı açığı anlatacağız. methini düzeceğiz ki ağzınız sulansın, yapmak isteyesiniz, yapasınız.
beceremezseniz de dert etmeyin. kendinize bir urfalı bulun o yapar size!
ha unutmadan bu ağzı açığın kendinden küçük bir de kardeşi var, onun da adı ağzı yumuk. o da urfa'nın hamur işleri ailesinin nadide üyelerinden. unutturmayın onu da bir ara pişirip anlatalım size.
şimdi gelelim ağzı açığa ve malzemelerine.
önce hamuru yoğurt, tuz ve sıvı yağı alarak yoğurun. bırakın bir 15 dk dinlensin. siz bu arada ete biber salçası ve havanda dövülmüş sarımsağı katın. az da tuz (yani tuz miktarını hamur ve et arasında bölüştürün). şimdi geldi sıra hamura açmaya. Önce ceviz büyüklüğünde parçaları elinizde yuvarlayın beş on tane kadar olsun. sonra bunları tek tek açın. üstlerine birer parça et yayın.
sıra geldi kenarları kıvırmaya. işaret parmağınızla hamuru etin üstüne yapıştırın. bu işlemi hamurun sonuna kadar yapın.
sıra geldi kızartmaya. tavaya bol yağ koyun ve yağ iyice kızınca ağzı açıkları önce et tarafından sonra hamur tarafından kızartın. yağdan çıkardığınız ağzı açıkları kurulama kağıdına alın fazla yağları gitsin.
bu arada unutmadan. ağzı açıkları kızartmaya başlayınca ilk kızaranları misafirlere ya da evdekileri birer tane dağıtın.
bu şekilde yenen ağzı açığın tadına doyum olmaz.

sağlıkla

Malzemeler

8 su bardağı un
5 su bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
500 gram yağsız kıyma
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 adet soğan

Yapılışı

unumuzu 1 kaba koyalım malzemelerini ekleyip hamuru yoğuralım
iç malzemesini soğanı rendeleyelim
bir kabın içinde harcın tüm malzemelerini katıp karıştıralım
yumurta büyüklüğünde hamurdan parçalar alıp
1 santim kalınlığında açalım
harcımızdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük alıp
elimizi suya ıslayıp harcı kenarından 1 parmak bırakıp sürelim
boş bıraktığımız kenarından çimdik atar gibi kapatalım

kızgın yağımızda önce kıymalı kısmını sonra hamur kısmını yakmadan kızartalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder