GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

19 Mayıs 2014 Pazartesi

MEYVE SÜSLEMELERİ


MEYVE SÜSLEMELERİ


GEÇ KALMIŞ YENİ YIL SOFRAM




























Sevgili bloger takipçilerim yoğun zamanlarım yüzünden geç kalmış olarak sizlere yeni yıl soframı sunuyorum.Affola!

MENÜ

1- Tavuk suyuna sebzeli yıldız şehriye çorbası
2- üç renkli peynir topları
3- Marul yaprağında rus salatası
4- Brokoli çelengi
5- Pita çam ağaçları
6- Salatalık diliminde haydari
7- Portakal diliminde kereviz salatası
8- Etimekli kafes patlıcan salatası
9- Fava
10- Pastırmalı humus
11- Karnabahar-Brokoli-Nar göbeği
12- Kukuletalı patates topları
13- Çam ağacı patetes püresi
14- Roka yatağında çerkez tavuğu
15- Paçanga böreği
16- Kıymalı kol böreği
17- Kuzu kol tandır
18- İç pilav
19- İki renkli kurabiye
20- Meyveli yeni yıl pastası

FERAYE MANTI



FERAYE MANTI

MALZEMELER:

2 adet hazır yufka
300 gr. kıyma
1 adet kuru soğan
tuz
karabiber
sıvı yağ
yoğurt
sarımsak
tereyağ
kırmızıbiber
kuru nane
1 tatlı kaşığı salça

YAPILIŞI:

Soğanı rendeleyiniz.Kıyma,soğan,tuz ve karabiberi katınız.Hazır yufkaları dilerseniz minik üçgenler için şeritler kesiniz.Dilerseniz de çok minik sigara böreği için üçgen kesiniz.İçlerini kıymalı iç ile doldurunuz.Kızgın bol yağda kızartınız.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökünüz.Bir tavada salça,kırmızı biber,tereyağı  yakınız,biraz su ilave ederek yoğurdun üzerine gezdiriniz.Üstüne nane serpiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com


HAVUÇLU VE HAŞHAŞLI KEK


HAVUÇLU VE HAŞHAŞLI KEK

MALZEMELER:

3 adet yumurta
3,5 bardak un
1 su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
2 adet havuç
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı haşhaş
2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

YAPILIŞI:

Havuçları rendeleyiniz.Yumurta,şeker,yoğurt ve yağı birlikte çırpınız.Daha sonra unu ilave ederek çırpmaya devam ediniz.Tarçın,haşhaş,vanilya ve kabartma tuzunu da ilave ederek bira daha çırpınız ve yağlanmış kek kalıbına dökünüz.180 derece fırında 35-40 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

NANELİ AYRAN


NANELİ AYRAN

MALZEMELER:

Taze nane
Tuz
Yoğurt
Su
Buz

YAPILIŞI:

Taze naneyi yıkadıktan sonra tuz ile rondodan çekiniz.Üzerine yoğurdu ekleyerek çırpınız.Üzerine su ve buz ilave ediniz.Bardakta taze nane yaprakları ile süsleyerek servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MEYVE SUNUMLARI


MEYVE SUNUMLARI


MERVE KIZIMIZIN SÖZÜ




Bir arkadaşımın kızı Merve geçtiğimiz günlerde sözlendi.Kızımızı tebrik ederim,ALLAH tamamına erdirsin inşaALLAH .

16 Mayıs 2014 Cuma

CORN FLAKESLİ KURABİYE


CORN FLAKESLİ KURABİYE

MALZEMELER:

1 su bardağı un
1 su bardağı pudra şekeri
2 su bardağı nişasta
3 adet yumurta
250 gr.margarin
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 kutu kakaolu peripella
1/2 çay bardağı süt
1 yemek kaşığı margarin
1 paket mısır gevreği

YAPILIŞI:

Un,şeker,nişasta,yumurta ve margarinle bir hamur yapınız.Hamuru parmak kalınlığında ve yarım parmak boyunda kurabiyeler yapınız.180 derece fırında 20 dakika pişiriniz.Peripellayı bir teflon tavada süt ve yağ ile
eritiniz.Daha sonra pişen ve hafif ılınmış kurabiyeleri peripellaya batırıp,kırılmış mısır gevreklerine bulayınız.Buzdolabında bekleterek servis yapınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com




CİPSLİ SALATA


CİPSLİ SALATA

MALZEMELER:

4 adet patates
1 ufak kase mısır
1 ufak konserve garnitür
10 dilim macar salam
1 büyük kase yoğurt
5 kaşık mayonez
zeytinyağı
tuz
1 paket cips

YAPILIŞI:

Patatesleri haşlayınız.Konserveleri iyice yıkayıp kurulayınız.Patatesleri kuşbaşı doğrayınız Garnitürlerle karıştırınız.Tuz ve zeytinyağı katınız.Jülyen doğranmış salamları ilave ediniz.Yoğurt ve mayonezi birlikte çırpınız.Salatanın üzerine döküp karıştırınız.Bir servis tabağına diziniz.Üzerini kırdığınız cipsler ile kaplayınız.
Buzdolabında biraz bekletiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

KAPALI PİDE


KAPALI PİDE

MALZEMELER:

4 su bardağı un
1 paket kuru maya
1 su bardağı ılık su
1/2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta sarısı üstüne akı içine

İç harcı için:

250 gr.kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça
sıvı yağ
maydanoz
karabiber
tuz

YAPILIŞI:

Toz şeker,maya ve ılık suyu birlikte buluşturunuz ve kabarmasını sağlayınız.Bir tavada ince doğranmış kuru soğan ve sıvı yağla kıymayı kavurunuz.Salçasını ilave ediniz.Ateşten alınız.Kıyılmış maydanoz,karabiber ve tuzunu katınız.Kabarmış olan mayaya un ve tuzunu katarak hamuru yoğurunuz.İri mandalina büyüklüğünde bezeler kopararak merdane ile açınız.Üstten kapatınız.Ters çeviriniz.Üzerine yumurta sarısı sürünüz.200 derece fırında pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

11 Mayıs 2014 Pazar

7 Mayıs 2014 Çarşamba

İRMİKLİ TOPLAR


İRMİKLİ TOPLAR

MALZEMELER:

3 su bardağı süt
8 yemek kaşığı irmik
8 yemek kaşığı şeker
1 paket damla sakızlı vanilya
1 paket krem şanti
hindistan cevizi
kakao
renkli şeker
dövülmüş fıstık,fındık yada ceviz
fındık

YAPILIŞI:

Süt,irmik ve şekerle muhallebiyi pişiriniz.Son anda damla sakızlı vanilyayı katınız.Biraz soğuyunca krem şantiyi katınız.Elinizi su ile ıslatarak ceviz büyüklüğünde yuvarlayınız.Resimde görüldüğü gibi çeşitli şekilde malzemeye bulayarak üzerlerine fındık koyunuz.Buzdolabında biraz bekletiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MEYVELİ ETİMEK TATLISI


MEYVELİ ETİMEK TATLISI

MALZEMELER:

1 paket tuzsuz etimek
1 paket vanilyalı puding
2 adet mandalina
2 adet kivi
1 adet nar
3 bardak süt

YAPILIŞI:

Etimekleri bir borcama diziniz.Pudingi sütle pişiriniz.Etimeklerin her birini bir yemek kaşığı su ile ıslatınız.Üzerine pudinglerini dökünüz.Üstünü meyvelerle süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

KREMALI MISIR ÇORBASI


KREMALI MISIR ÇORBASI

MALZEMELER:

1 su bardağı mısır
1 kutu krema
1 adet tavuk bulyon
2 yemek kaşığı un
tereyağ
maydanoz
tuz
karabiber

YAPILIŞI:

Bir tencereye tereyağ ve unu koyunuz.Hafif rengi dönene kadar çeviriniz.Üzerine yavaiş yavaş su ve bulyonu ilave ediniz.Mısırı iyice yıkayınız ve süzdürünüz.Su kaynayınca mısırını katınız.10 dakika pişiriniz.Karabiber ve tuzunu koyunuz.Kremasını katınız.Kıyılmış maydanozla süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

BİSKÜVİ PASTASI


BİSKÜVİ PASTASI

MALZEMELER:

6 paket eti kakaolu bisküvi
2 paket vanilyalı krem şanti
3 adet muz
1 adet çikolata (sarı paket)
damla çikolata
1 litre süt

YAPILIŞI:

2 bardak krem şantiyi 2 su bardağı sütle çırpınız.Çikolata sosunu 2.5 bardak sütle pişiriniz.Bisküvileri tek tek sütle ıslatarak borcama diziniz.Sırasıyla krem şanti,dilimlenmiş muz,damla çikolata ve iki kat bisküvi diziniz.Üzerine çikolata sosu dökünüz.En üstü dilimlenmiş muz ile süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK


SUSAM MANTOLU TAHİNLİ KEK

MALZEMELER:

3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
1 çay bardağı soğuk süt
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
Mantosu için:
margarin
1 çay bardağı susam
2 çorba kaşığı kırık ceviz (üstüne)

YAPILIŞI:

Tüm malzemeyi sırasıyla mikserle çırpınız.Kek kalıbını margarinle yağlayınız ve susamla kaplayınız.Daha sonra keki kalıba dökünüz.Üzerine ceviz serpiniz.180 derece fırında 40 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

YUMURTA SALATASI


YUMURTA SALATASI

MALZEMELER:

4 adet yumurta
maydanoz
taze soğan
toz kırmızı biber
karabiber
tuz
zeytinyağı

YAPILIŞI:

Yumurtaları lop haşlayınız.Soğuduktan sonra kuşbaşı doğrayınız.Üzerine kıyılmış taze soğan ve kıyılmış maydanoz ilave ediniz.Baharatlarını katınız.Zeytinyağını gezdiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

KOLAY KEREVİZ


KOLAY KEREVİZ

MALZEMELER:

1 adet kereviz
1 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
3 diş sarımsak
ceviz
limon suyu
tuz
kırmızı biber
maydanoz

YAPILIŞI:

Kerevizi rendeleyiniz ve limonlu suda bekletiniz.Daha sonra süzüp,sıkınız.Mayonez ,yoğurt ,sarımsak ve tuzla karıştırınız.İçine dövülmüş ceviz katınız.Üzerini kırmızı biber ve kıyılmış maydanozla süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MOR LAHANA SALATASI


MOR LAHANA SALATASI

MALZEMELER:

1/2 baş mor lahana
2  adet havuç
1 kutu konserve mısır
1 kase süzme yoğurt
4 yemek kaşığı mayonez
tuz
sıvıyağ
margarin

YAPILIŞI:

Mor lahanayı ince ince kıyınız.Sıvı yağda kavurunuz ve soğumaya bırakınız.Havuçları rendeleyiniz ve margarinle kavurunuz.Soğumaya bırakınız.Yoğurdu mayonezle karıştırarak üçe ayırınız.Bir bölümünü lahana ile ,bir bölümünü havuç ile karıştırınız.Üçüncü bölümünü mısırı yıkayıp iyice süzünüz ve robottan çekiniz.Yoğurtla karıştırınız.Kelepçeli kek kalıbına önce havuçlu karışımı daha sonra mısırlı karışımı ve en üste lahanalı karışımı dökerek buzdolabında iki saat bekletiniz.Daha sonra kelepçesini çözerek servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

ETİMEK SALATASI


ETİMEK SALATASI

MALZEMELER:

1 paket etimek
1 kase yoğurt
3 diş sarımsak
3 yemek kaşığı mayonez
2 adet havuç
2 adet haşlanmış yumurta
2 adet salatalık rendesi
maydanoz
tuz

YAPILIŞI:

Bir borcama etimekleri diziniz.Her birini bir yemek kaşığı suyla ıslatınız.Sarımsaklı yoğurt,tuz ve mayonezi çırparak üzerine dökünüz.Havuçları,salatalıkları ayrı ayrı rendeleyiniz.Salatalıkların suyunu sıkınız.Maydanozu kıyınız.Lop olarak haşlanmış yumurtaları da rendeleyiniz.Resimde görüldüğü süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

AYICIK KURABİYE


AYICIK KURABİYE

MALZEMELER:

3 su bardağı un
2 adet yumurta
150 gr. margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı kakao
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
damla çikolata

YAPILIŞI:

Damla çikolata ve kakao hariç tüm malzemeyi karıştırıp yoğurunuz.Hamuru ikiye ayırınız.Birine kakaoyu karıştırınız.Merdane ile açınız.Bir çay bardağı yardımıyla kakaolu kısmını yuvarlak şekilde kesiniz.Su şişesi kapağı ile kulak ve ağız yerine kullanacağımız kısımları kesiniz.Resimde görüldüğü gibi şekil veriniz.Çikolata parçacıkları ile süsleyiniz.180 derece fırında 20 dakika pişiriniz.

Afiyet olsun.
Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

KOLAY İÇLİ KÖFTE


KOLAY İÇLİ KÖFTE

MALZEMELER:

İÇ HARCI:
500 gr. kıyma
4 adet kuru soğan
1 kase kırılmış ceviz
sıvıyağ
tuz
karabiber
maydanoz
DIŞ HARCI:
2 su bardağı esmer bulgur
1,5 su bardağı irmik
1 büyük patates
1 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Soğanı ince doğrayınız.Sıvı yağ ile birlikte kıymayı kavurunuz.Daha sonra içine karabiber ve tuzunu koyunuz.Soğuyunca maydanozunu doğrayınız.Büyük bir leğende bulguru ılık suyla ıslatınız.Üzerine irmik,yumurta,un ve haşlanmış patatesi ilave ediniz.biraz yoğurunuz.Daha sonra salçaları ve tuzunu ilave ediniz.Bu hamuru merdane ile açınız.Çaydanlığın kapağı ile yuvarlaklar kesiniz.İçini doldurunuz.Üstten poğaça kapatır gibi su yardımı ile kapatınız ve avucunuzda yuvarlayınız.Kızgın bol yağda çevire çevire kızartınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com