GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

31 Ekim 2013 Perşembe

KIZLARLA RAMAZAN BULUŞMASI










BU RAMAZAN LİSE ARKADAŞLARIMLA BİRLİKTE İKİ BAYANIN AÇTIĞI BİR LOKANTAYA GİTTİK.YEMEKLER ÇOK LEZZETLİYDİ.ÇOK GÜZEL BİR GÜN GEÇİRDİK.İZMİT YAHYA KAPTAN ÇIKIŞINDA:MUTFAK MELEKLERİ:)
TAVSİYE EDİLİR.

ÇITIR ELMA DİLİMİ PATATES


ÇITIR ELMA DİLİMİ PATATES

MALZEMELER:

2 büyük boy patates
1 yemek kaşığı sıvı yağ 
 tuz
1/8 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kekik
1 su bardağı galeta unu
3/4 fincan rende taze kaşar peyniri

YAPILIŞI:

Patatesleri elma dilimi şeklinde kesiniz.Bir borcama yağlı kağıt seriniz.Patatesleri tüm malzemeyle karıştırınız ve borcama yayınız.180 derece fırında çevire çevire iyice kızarana kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

30 Ekim 2013 Çarşamba

PATLICAN SİLKME


PATLICAN SİLKME

MALZEMELER:

4 adet patlıcan
1 adet domates
4 adet yeşil biber
6 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
,250 gr.kıyma
suvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
1 adet et bulyon
tuz

YAPILIŞI:

Patlıcanları kuşbaşı tuzlu suya doğrayınız.Kara suyu çıkması için yarım saat bekleyiniz.Bir tencereye kıymayı ,sıvı yağı ve doğranmış soğanı koyunuz.Kıyma ve soğanlar kavrulunca salçasını,etsuyu tabletini katınız.Patlıcanları sıkarak tencereye koyunuz.Üzerine doğranmış yeşil biberleri,kuşbaşı doğranmış domatesleri ve ayıklanmış sarımsakları katınız.Üzerine tuz serpiniz.Patlıcanlar suyunu salıncaya kadar kısık ateşte 15 dakika pişiriniz.Daha sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave ediniz.15 dakika daha pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

CACIK


CACIK

MALZEMELER:

2 adet salatalık
4 diş sarımsak
1 büyük kase yoğurt
tuz
kuru nane
zeytinyağı

YAPILIŞI:

Yoğurdu tuzla iyice çırpınız.Dövülmüş sarımsak ilave ediniz.Salatalıkları rendeleyiniz.Yoğurda ilave ediniz.Kuru nane katınız ve karıştırınız.Üzerine zeytinyağı gezdiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

PEYNİRLİ MAKARNA


PEYNİRLİ MAKARNA

MALZEMELER:

1 paket makarna
sıvı yağ
tuz
tereyağ
beyaz peynir
süslemek için maydanoz

YAPILIŞI:

Makarnaları biraz tuz ve sıvı yağ ilavesi suyla haşlayınız.15 dakika haşladıktan sonra süzünüz.Tencereye tereyağ ilave ediniz.Makarnaları katınız,biraz ısıtınız.Servis ederken üzerine ezilmiş beyaz peynir katınız.Maydanozla süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MARMARİS TARHANASI



MALZEMELER:

Marmaris tarhanası
1 tatlı kaşığı salça
1 tablet etsu
1 kaşık tereyağ
kuru nane

YAPILIŞI:

Tarhanaları önceden ıslatınız.Daha sonra her tablet için bir bardak su ilave ediniz.Karıştırarak pişiriniz.İçine salça,et suyu tablet katınız.Tuzunu ilave ediniz.Başka bir tavada tereyağ ve naneyi kızdırınız.Üzerine dökünüz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

29 Ekim 2013 Salı

İSVEÇ KÖFTESİ


İSVEÇ KÖFTESİ

MALZEMELER:

2 dilim ekmek içi
1/4 su bardağı süt
750 gr kıyma
1 küçük soğan
1 adet yumurta
1/8 çay kaşığı yenibahar
1 / 8 çay kaşığı toz zencefil
tuz
karabiber
bitkisel yağ
2 su bardağı et suyu
2 yemek kaşığı un
1/4 su bardağı krema
tuz
karabiber
tereyağı
maydanoz, garnitür için

YAPILIŞI:

Küçük bir kapta, yumuşayana kadar süt ile ekmekleri ıslatınız.Geniş bir kapta tüm köfte malzemeleri birleştiriniz ve ıslatılmış ekmekleri ekleyiniz.Pürüzsüz olana kadar iyice karıştırınız.Küçük golf topu büyüklüğüne köftelere şekil  veriniz.Orta ateşte büyük, derin bir tavada  köfteleri kızartınız.
Sos yapmak için, bir tavaya tereyağı ve unu biraz çeviriniz.Daha sonra üzerine et suyunu ve kararabiber,tuz,zencefil ilave ediniz.Koyulaşınca kremasını koyunuz ve altını kapatınız.Servis ederken sırasıyla köftelerisosu ve kıyılmış maydanozları koyarak servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

28 Ekim 2013 Pazartesi

MUZLU PUDİNG


MUZLU PUDİNG

MALZEMELER:

1 su bardağı şeker 
3 adet yumurta
1 tutam tuz
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 su bardağı süt
1 paket  vanilya
3 adet muz, dilimlenmiş
1 paket fındıklı bisküvi

YAPILIŞI:

Şeker ve yumurtayı karıştırınız.Tuz, nişasta ve sütü ekleyiniz, koyulaşana kadar pişiriniz ve vanilya ekleyiniz.Kaselerin kenarlarına bisküvi ve üzerlerine muz dilimleri ile süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

EV YAPIMI MISIR EKMEĞİ


EV YAPIMI MISIR EKMEĞİ

MALZEMELER:

3/4 su bardağı mısır unu
1 su bardağı un
1/3 su bardağı şeker
3 çay kaşığı kabartma tozu
3/4 çay kaşığı tuz
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağ 

YAPILIŞI:

Tüm kuru malzemeyi eleyiniz.Diğer malzemeyi birleştiriniz ve kuru karışımın içine karıştırınız.Kalıbınızı yağlayarak hamuru dökünüz.200 derece fırında 20 dakika pişiriniz.Sıcakken içine tereyağ koyarak servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

25 Ekim 2013 Cuma

ZEYTİN SALATASI


ZEYTİN SALATASI

MALZEMELER:

1 KASE BİBERLİ YEŞİL ZEYTİN
MAYDANOZ
TAZE SOĞAN
ZEYTİNYAĞI
LİMON

YAPILIŞI:

DOĞRANMIŞ YEŞİL ZEYTİN ÜZERİNE KIYILMIŞ MAYDANOZ VE KIYILMIŞ TAZE SOĞAN EKLEYİNİZ.ÜZERİNE ZEYTİNYAĞI VE LİMON GEZDİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

İÇ PİLAV EŞLİĞİNDE TAVUK CİĞERİ


İÇ PİLAV EŞLİĞİNDE TAVUK CİĞERİ

MALZEMELER:

1 KUTU TAVUK CİĞERİ
2 ADET PATATES
1 SU BARDAĞI PİRİNÇ
MAYDANOZ
SIVIYAĞ
UN
KIRMIZI BİBER TOZ
KARABİBER
TARÇIN
NANE
TUZ

YAPILIŞI:

TAVUK CİĞERLERİ AYIKLAYINIZ VE KUŞ BAŞI DOĞRAYINIZ . PATATESLERİ KUŞBAŞI DOĞRAYINIZ.PİRİNCİ YIKAYINIZ VE SIVI YAĞDA ŞEFFAFLAŞINCAYA KADAR KAVURUNUZ.İKİ SU BARDAĞI SU VE TUZ İLAVESİ İLE PİŞİRİNİZ.PİŞTİKTEN SONRA DEMLENİRKEN ÜZERİNE KARABİBER,TARÇIN VE NANE SERPİNİZ.DÜZ BİR TABAKTA UN ,TOZ KIRMIZIBİBER VE TUZ KARIŞTIRINIZ.DAHA SONRA CİĞERLERİ BU UNA BULAYINIZ. BİR TEL SÜZGECE ALARAK FAZLA UNU ELEYİNİZ.KIZGIN SIVI YAĞDA ÖNCE PATATESLERİ DAHA SONRA CİĞERLERİ KIZARTINIZ.SERVİS TABAĞINA CİĞERLERİ PİLAV VE MAYDANOZ EŞLİĞİNDE SERVİS EDİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MANDALİNALI KEREVİZ


MANDALİNALI KEREVİZ

MALZEMELER:

1 adet kereviz
kerevizin sapları
1 adet patates
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet mandalina
1 adet limon
4 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz

YAPILIŞI:

Yayvan bir tencereye havuçları dilimleyiniz.Kerevizin saplarını ince ince kıyınız ve zeytinyağı ekleyiniz.Kereviz sapları yumuşayıncaya kadar kavurunuz .Daha sonra kuru soğanı üzerinden dörde bölerek tencerenin ortasına oturtunuz.Kereviz ve patatesi soyarak kuşbaşı doğrayınız.Diğer malzemelerin üzerine ilave ediniz.Mandalinayı dilimleyerek üzerine yerleştiriniz.Limonun suyunu sıkıp sebzelerin üstüne gezdiriniz.Şeker ve tuz ilave ediniz.Bir bardak su ilavesiyle kısık ateşte suyunu çakene kadar pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com



23 Ekim 2013 Çarşamba

DOMATES SOSLU İTALYAN KÖFTESİ


DOMATES SOSLU İTALYAN KÖFTESİ

MALZEMELER:

Sos

3/4 su bardağı soğan, doğranmış
2 diş sarımsak kıyılmış
2 yemek kaşığı zeytinyağı
maydanoz, kıyılmış
1 çay kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 adet domates rende
1 tatlı kaşığı salça
1 / 2 su bardağı tavuk suyu
1/4 su bardağı  kırmızı şarap
1 çay kaşığı şeker
2 yemek kaşığı taze kaşar peynir rendelenmiş
1/2 çay kaşığı tuz

Köfte

1/2 kg kıyma
1/2 çay kaşığı kurutulmuş kekik
süte batırılmış, 2 dilim ekmek  
1 adet yumurta
1/2 fincan  peynir, taze rendelenmiş
2 diş sarımsak, kıyılmış
maydanoz kıyılmış
karabiber zemin
1/4 bardak zeytinyağı

YAPILIŞI:

Sosun yapılışı:
Bir tencerede kısık ateşte yağda doğranmış soğan ve sarımsağı çeviriniz. Maydanoz, fesleğen, domates, salça, şarap, şeker, peynir, tuz ve kekik  ekleyiniz. 30 dakika, ara sıra karıştırarak, sosu pişiriniz.
Köftenin yapılışı: Büyük bir kapta et,yumurta, peynir, maydanoz, sarımsak, kekik, tuz,biber, ekmek birlikte yoğurunuz. İri yuvarlak şekiller veriniz.Yağda kızartınız.Üzerine sosu dökünüz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com



LİMONLU –YULAFLI BİSKÜVİ PASTASI


LİMONLU –YULAFLI BİSKÜVİ PASTASI

MALZEMELER:

3/4 su bardağı şeker
1/4 su bardağı mısır nişastası
1 çimdik tuz
4 adet yumurta sarısı
1 su bardağı süt
1 su bardağı krema
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
1/2 su bardağı limon suyu
2-3 paket yulaflı bisküvi

YAPILIŞI:

Muhallebiyi hazırlamak için bir tavada şeker, mısır nişastası ve tuzu karıştırınız. Başka bir kapta yumurta sarıları, süt ve kremayı iyice çırpınız. Sütlü karışımı şekerli karışımın üzerine ekleyiniz ve sürekli karıştırarak kaynayana kadar kısık ateşte pişiriniz. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp tereyağı ve limon rendesini ekleyip, tereyağı eriyene kadar karıştırınız. Son olarak limon suyunu da ekleyip karıştırınız. Muhallebiyi ara ara çırparak soğuyana kadar bekleyiniz.20 cm x 20 cm bir kalıbın tabanına streç film seriniz. Üzerine yulaflı bisküvileri diziniz. Bisküvilerin üzerine muhallebinin 1/3’ünü yayınız ve bir kat  bisküvi bir kat muhallebi olacak şekilde 3 kat devam ediniz. En son katına muhallebi sürdükten sonra üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında 3-4 saat bekletiniz. Servis edeceğiniz zaman kenarlardaki streç filmlerden tutup kalıptan çıkarınız. Kare dilimleyip üzerini limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyerek servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

PASTIRMALI PATATES GÜVEÇ


PASTIRMALI PATATES GÜVEÇ

MALZEMELER:

6 adet patates
tuz
karabiber
2 diş sarımsak
1 su bardağı rendelenmiş çedar peyniri
1 su bardağı tulum peyniri
8 dilim pastırma  
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
maydanoz
tereyağı

YAPILIŞI:

Önceden fırını 250derece ısıtınız.Tereyağı ile bir borcamı ovalayınız.Patates dilimlerinin  yarısını diziniz.Tuz ve karabiber serpiniz.Kıyılmış sarımsak serpiniz.Daha sonra, rendelenmiş peynir ve pastırma serpiniz.Patates dilimlerinin geri kalanını diziniz.Ayrı bir karıştırma kabında süt, yumurta, tuz ve karabiberi çırpınız.Patatesin üzerine süt karışımını dökünüz.Üstüne maydanoz ekleyiniz.75 ila 90 dakika pişiriniz.Kesme ve servis etmeden önce 20 dakika bekletiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

22 Ekim 2013 Salı

BEZELYELİ-ŞEHRİYELİ PİLAV


BEZELYELİ-ŞEHRİYELİ PİLAV

MALZEMELER:

2 Su Bardağı Baldo Pirinç
1 Çay Bardağı Tel Şehriye
1 Su Bardağı Konserve Bezelye
3 Su Bardağı Sıcak Su
1 Adet Tavuk Bulyon
1 Tatlı Kaşığı Tuz
5 Çorba Kaşığı Sıvıyağ

YAPILIŞI:

Pirinci 1 saat kadar ılık ve hafif tuzlu suda bekletiniz.Tencereye sıvıyağı koyunuz ve şehriyeleri kavurunuz, pirinçleri ekleyerek 3 dakika daha kavurunuz ardından bezelyeliri ekleyerek karıştırınız.Sıcak suyu ,tavuk bulyonu ve tuzunu ekledikten sonra altını kısarak pişmeye bırakınız.Piştikten sonra üzerine kağıt havlu sererek dinlendiriniz..
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

KREM ŞANTİLİ KEK


KREM ŞANTİLİ KEK

MALZEMELER:

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
150 gr margarin
Yarım su bardağı greyfurt suyu
1 su bardağı + 1 su bardağından 2 parmak eksik un
1 paket kabartma tozu
1 paket krem şanti
1 adet mandalina

YAPILIŞI:

3 adet yumurta ve 1 su bardağı toz şekeri şeker tamamen eriyip yumurta karışımı kar gibi oluncaya kadar çırpınız.Kabaran karışıma margarin ve toz kremşantiyi ekleyerek karıştırmaya devam ediniz. Greyfurt suyunu ve ununu ekledikten sonra 1 dakika karıştırınız, son olarak kabartma tozunun ekleyip 30 saniye kadar karıştırınız.Yağladığınız kek kalıbına yıkayıp kabuklarıyla dilimlediğiniz mandalinayı diziniz. Üzerine kek hamurunu dökünüz.Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 35-40 dakika pişiriniz. Fırından almadan önce kekin ortasına kuru bir kürdan ya da bıçak batırarak içini kontrol ediniz.Pişen keki fırından alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar  tezgahta bekletiniz. Soğuyan keki kalıptan çıkartıp dilimleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

21 Ekim 2013 Pazartesi

ÇITIR ŞEFTALİ


ÇITIR ŞEFTALİ

MALZEMELER:

120 gr tereyağı
3/4 su bardağı un
1 su bardağı hindistan cevizi
1 su bardağı mısır gevreği
1 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı esmer şeker
1 çay kaşığı zencefil
1 kutu konserve şeftali
Veya
1 kg taze şeftali, soyulmuş, çekirdeği çıkarılmış dilimlenmiş ve 15-20 dakika komposto yapılmış.

YAPILIŞI:

Bir kapta tereyağı ve şekeri eritiniz. Mutfak robotu ile mısır gevreği eziniz.Başka bir kapta diğer malzemeleri karıştırınız ve 3-5 dakika çırpınız.Bir borcama şeftalileri yayınız.Üzerine karışımı dökünüz.180 derece fırında 7 dakika pişiriniz.Yanında dondurma ile servis ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com




FIRINDA PEYNİRLİ KARNABAHAR


FIRINDA PEYNİRLİ KARNABAHAR

MALZEMELER:

1 baş karnabahar
2 yemek kaşığı tereyağı
6 yemek kaşığı un
1 tutam acı kırmızı pul biber
2 su bardağı süt
1 -2 bardak peynir, rendelenmiş
1 / 2 çay kaşığı sarımsak tozu
tuz ve karabiber

YAPILIŞI:

Karnabaharı çiçek çiçek ayırınız.Yumuşayana kadar benmari usulü pişiriniz. Tereyağını eritiniz .Kırmızı pul biber ve sarımsak tozu ekleyiniz.Un  katınız ve pürüzsüz olana kadar her zaman karıştırarak süt ilave ediniz.Kremsi olana kadar orta ateşte, sürekli karıştırarak pişiriniz.1 su bardağı peynir ekleyiniz ve eriyene kadar karıştırınız.Tuz ve karabiber katınız.Bir fırın kabına karnabaharı diziniz.Karnabaharın üzerine eşit peynir sosunu dökünüz ve sonra 1 bardak rende peynir serpiniz.Üzeri kızarana kadar 180 derece fırında pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI


ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

MALZEMELER:


1 kg. dolmalık lahana
1,5 su bardağı pirinç
5 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı salça
1/2 demet dereotu (kıyılmış)
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı su (dolma içi için)
Tuz
2 adet küp şeker
1 çorba kaşığı kuru nane

YAPILIŞI:

 Lahana, yapraklarını ayırdıktan sonra, bol suda haşlayınız. Suyunu süzünüz.Soğanları doğrayınız.zeytinyağında fıstıkla birlikte kavurunuz.Soğanlar sararınca üzerine yıkanmış pirinçleri ilave ediniz ve kavurunuz.Daha sonra üzerine bir bardak su ve diğer malzemeleri katınız.Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriniz.Soğuduktan sonra sarma işlemine geçiniz.Yaprağın damar kısmı içe gelecek şekilde yayınız. Harçtan bir kaşık alınarak ortasına koyunuz. Her iki yandan içe kıvırarak, rulo şeklinde sarınız.Tencerenin dibine lahananın saplarını koyunuz ve sarmaları aralıksız bir biçimde kat kat diziniz.Üzerini aşacak kadar sıcak su ve tuz ilave ediniz ve ağır ateşte sarmalar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.Soğuduktan sonra limon dilimleriyle süsleyerek servis yapınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com


ARAP USULÜ BABAGANNUŞ


ARAP USULÜ BABAGANNUŞ

MALZEMELER:

5 Adet Patlıcan
4 Çorba Kaşığı Süzme Yoğurt
1 Çorba Kaşığı Tahin
1 Diş Sarımsak Rendesi
2 Çorba Kaşığı Limon Suyu
Tuz
250 Gr. Kıyma
2 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
2 Adet Domates
2 Adet Yeşil Biber

YAPILIŞI:

Patlıcanları ocakta çevirerek her yerini közleyiniz.Sıcaklığı hafif gidince kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayınız, sonra sırasıyla limon suyu,sarımsak rendesi,yoğurt,tahin ve tuzu koyarak karıştırınız.Servis tabağına koyunuz üzerine sıvıyağında kavurduğunuuz kıymayı onun üzerine de kabuklarını soyup küp küp doğradığınız domates ve biberleri koyunuz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

20 Ekim 2013 Pazar

ANANAS & MUZ İÇECEĞİ


ANANAS & MUZ İÇECEĞİ
 

MALZEMELER:

1 adet muz
1 bardak taze veya dondurulmuş ananas parçaları
1 bardak hindistan cevizi suyu veya süt
 portakal suyu veya ananas suyu
½ su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı bal

YAPILIŞI:

Pürüzsüz olana kadar bir blender yardımı ile karışımı  elde ediniz.Servis ederken içine buz ve nane yaprakları ilave ediniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

FIRIN POŞETİNDE BİFTEK


FIRIN POŞETİNDE BİFTEK

MALZEMELER:

1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
10 adet mantar
300 gr dana biftek
Tuz,
Karabiber
Kekik
Kırmızı pul biber

YAPILIŞI:

Biftekleri parmak kalınlığında jülyen doğrayınız.Soğanın ve sarımsakların kabuğunu soyup 2-3 parçaya bölünüz. Mantarları boyuna 2 parçaya bölünüz.
Tüm malzemeyi baharatlarını da ekleyerek fırın poşetine alınız. Fırın poşetini tepsiye yerleştiriniz, poşetin ağzını kapatıp bıçak yardımıyla üzerinde 2-3 delik açınız.
Etleri 200 derece önceden ısıtılmış fırında 50 dakika kadar pişiriniz.Yeşillikler ile servis yapınız.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com


DOMATES SOSLU KÖFTELİ MAKARNA


DOMATES SOSLU KÖFTELİ MAKARNA

MALZEMELER:

250 gr. YAĞSIZ KIYMA
2 YEMEK KAŞIĞI GALETA UNU
1 ADET KÜÇÜK KURU SOĞAN
MAYDANOZ
2 ADET OLGUN DOMATES
6 DİŞ SARIMSAK
TUZ
KARABİBER
SIVI YAĞ
1 PAKET BURGU MAKARNA

YAPILIŞI:

MAKARNALARI TUZLU SUDA 15 DAKİKA HAŞLAYIP,SÜZÜNÜZ.BİR TAVADA DOMATESLERİ RENDELEYİNİZ VE İÇİNE SARIMSAKLARI AYIKLAYIP İNCE İNCE DİLİMLEYİNİZ.TUZ İLAVE EDEREK SUYUNU ÇEKİNCEYE KADAR PİŞİRİNİZ.KIYMANIN İÇİNE SOĞANI RENDELEYİNİZ.TUZ,KARABİBER VE GALETA UNUNU KATINIZ.MAYDONAZLARI İNCE İNCE KIYINIZ . BİR KISMINI SÜS İÇİN AYIRINIZ.DİĞER KISMINI KÖFTEYE KATINIZ.KÖFTEYİ İYİCE YOĞURUNUZ VE MİSKET ŞEKLİNDE YUVARLAYINIZ.KIZGIN YAĞDA KIZARTINIZ.MAKARNAYA YAĞ İLAVE EDİNİZ.SERVİS TABAĞINA ÖNCE MAKARNALARI ,ÜZERİNE DOMATES SOSUNU VE KÖFTELERİ KOYUNUZ.KIYILMIŞ MAYDANOZ İLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

19 Ekim 2013 Cumartesi

MENEMEN


MENEMEN

MALZEMELER:

1 Adet Domates
2 Adet Sivri Biber
3 Adet Yumurta
2-3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Tuz
Karabiber

YAPILIŞI:

Sivri biberleri çekirdeklerini ayıklayıp, ince ince doğrayınız. Sıvı yağ ile 1-2 dakika orta ateşte kavurunuz. Biberleri çok öldürmeyiniz, hafif diri daha güzel oluyor.Kabuklarını soyup, doğradığınız domatesleri ekleyiniz ve domatesin çiğ tadı gidene kadar 3-4 dakika daha kavurunuz ve karışımın üzerine yumurtaları kırınız.
Yumurtaları bütün halde yemekten hoşlanıyorsanız, tavanın üzerine bir kapak kapatarak, yumurtanın şeffaf olan akları beyazlaşana kadar pişiriniz. Menemeni karıştırılmış şekilde seviyorsanız, yumurtaları kırdıktan sonra hafifçe karıştırınız ve aralıklar ile karıştırarak pişiriniz.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

BADEMLİ BÖRÜLCE SALATASI


BADEMLİ BÖRÜLCE SALATASI

2 ADET PATATES
1 ÇAY BARDAĞI BADEM
1/2 kg. TAZE BÖRÜLCE
ZEYTİNYAĞI
LİMON
SARIMSAK
TUZ

YAPILIŞI:

BADEMLERİN ÜZERİNE ÇIKACAK KADAR SU İLE DOLDURUNUZ.ATEŞTE BİR TAŞIM KAYNATIP SUYU SOĞUYUNCAYA KADAR BEKLETİNİZ.DAHA SONRA KABUKLARI KOLAYCA SOYULACAKTIR.PATATESLERİ VE BÖRÜLCELERİ AYRI AYRI HAŞLAYINIZ.SERVİS TABAĞINA HAŞLANMIŞ VE SOĞUTULMUŞ BÖRÜLCELERİ,DİLİMLENMİŞ VE HAŞLANMIŞ PATATESLERİ,SOYULMUŞ BADEMLERİ YERLEŞTİRİNİZ.DÖVÜLMÜŞ SARIMSAKLARI,LİMON SUYU,TUZ VE ZEYTİNYAĞINI BİRLİKTE ÇIRPARAK SALATANIN ÜZERİNE GEZDİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

ZENCEFİL ÇAYI


ZENCEFİL ÇAYI

MALZEMELER:

BİR BOĞUM TAZE ZENCEFİL
TAZE NANE
KABUK TARÇIN
BAL

YAPILIŞI:

ZENCEFİLLERİ İNCE İNCE DOĞRAYINIZ.ONBEŞ DAKİKA KADAR İÇİNE KABUK TARÇIN KATARAK KAYNATINIZ.BARDAKLARA TAZE NANE YERLEŞTİRİNİZ.BİR KAŞIK BAL İLAVE EDEREK ÇAYINIZI DOLDURUNUZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA


KIYMALI YUNAN USULÜ LAZANYA

MALZEMELER:

250 gr. yağsız kıyma
3 orta boy beyaz soğan, doğranmış
1/4 su bardağı zeytinyağı
3 diş sarımsak kıyılmış
3 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı  kekik
tuz ve karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet doğranmış domates
1/4 bardak sek beyaz şarap
1/2 -1 çay kaşığı. tarçın
1 paket erişte
3/4 fincan Ramano veya başka bir sert peynir

BEŞAMEL SOS:

100 gr. tereyağı
1 su bardağı un
10 su bardağı ılık süt
8 yumurta, oda sıcaklığında
1 su bardağı rendelenmiş sert peynir (romano, parmesan)
tuz ve karabiber
3/4 çay kaşığı hindistan cevizi
Daha sert peynir üzerine rendeleyiniz


 YAPILIŞI:

Yaklaşık 10 dakika orta ateşte yağda doğranmış soğanı kavurunuz, sarımsak ve defne yaprağı ekleyiniz ve 5 dakika pişiriniz. Dana kıymasını da  ekleyiniz yaklaşık 15-20 dakika pişirmeye devam ediniz.Şarap ve salça ekleyiniz. Daha sonra doğranmış domates , tuz ,biber, tarçın ve kekik ekleyiniz. Ateşi  kapatınız ve dinlendiriniz.10-12 dakika, al dente olacak kadar tuzlu suda büyük bir tencerede  erişte pişiriniz.

BEŞAMEL SOS:

Bir orta boy tencereye tereyağı ekleyiniz ve orta ateşte eritiniz. Unu ekleyiniz ve çırpınız. Rengi sararınca sütünü ekleyiniz,koyulaşınca ateşten alınız ve 5 dakika soğutunuz.Daha sonra yumurtaları katıp sürekli çırpınız. Şimdi, peynir ve baharat ekleyiniz.Her şey hazır olduğunda kalıbınızı biraz yağlayınız erişteleri beşamel sos ile karıştırıp yarısını kalıba yerleştiriniz.Ortaya kıyma sosu koyunuz.Üzerine kalan erişteyi yerleştiriniz.En üste rendelenmiş peynir ile kaplayınız.250 derece ısıtılmış fırında 45 dakika pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com.

17 Ekim 2013 Perşembe

ÇELEBİ AŞI (BALIKESİR YÖRESİ)


ÇELEBİ AŞI (BALIKESİR YÖRESİ)

MALZEMELER:

6 adet tavuk pirzola
1 su bardağı süt
2 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı salça
1 çay kaşığı karabiber
Aldığı kadar un

YAPILIŞI:

1 yumurtanın üzerine, 1 su bardağı süt dökünüz ve azar azar un ekleyerek hamuru yoğurunuz .Yoğrulan hamuru dinlenmeye bırakınız. 6 adet tavuk pirzolayı, 1 çay kaşığı tuz serpilen suyla haşlayınız. 2 adet soğanı küçük küçük doğrayıp pembeleşene kadar kavurunuz. Pembeleşen soğanlara 2 yemek kaşığı salça ekleyiniz. Haşlanan tavukların suyunu salçayla kavrulan soğanın üzerine dökünüz ve 1 çay kaşığı tuz serpiniz. Haşlanmış tavukları didikleyip tuz ve 1 çay kaşığı karabiberle lezzetlendiriniz. Dinlenen hamuru 3 eşit bezeye ayırınız. Bezeleri açınız ve 2 parmak genişliğinde karelere ayırınız. Karelere tavuk eti yerleştiriniz ve sarınız. Sarılan hamurların uçları da burularak kapatınız(bayram şekeri gibi)  Hamurlar kaynayan salçalı tavuk suyuna atılıp mantı gibi pişirilir.Çelebi Aşı servise hazırdır.Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

YOĞURTLU MOR PRENSES


YOĞURTLU MOR PRENSES

MALZEMELER:

1 ADET MOR LAHANA
1 KASE SÜZME YOĞURT
3 YEMEK KAŞIĞI MAYONEZ
4 DİŞ SARIMSAK
TUZ

YAPILIŞI:

MOR LAHANAYI VE SARIMSAĞI RONDODAN GEÇİRİNİZ.YOĞURT,TUZ,MAYONEZ İLAVE EDİP KARIŞTIRINIZ.ÜZERİNİ DEREOTU İLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com


WAFFLE IN TARİHÇESİ

WAFFLE IN TARİHÇESİ

2. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinin birkaç yıl öncesinde Brüksel’de yaşayan bir çift, Maurice Vermersch ve eşi, her zaman yaptıkları waffle tarifinde bir değişiklik yapmak isterler ve hamuru kabartmak için maya eklerler. Sonuç oldukça tatmin edici ve farklıdır. Hamurun mayalanması sonucunda waffle artık daha kabarık, daha gevrek ve lezzetlidir. Bu ‘yeni’ keşfettikleri lezzeti önce aile ve arkadaşlarıyla paylaşan çift, daha sonra 1960’da Dünya Brüksel Fuarı’nda açtıkları stantta bu lezzeti Brüksellilere tanıtır. Bu tanıtım sonrasında Vermersch’in waffle’ının ünü yayılmaya başlar, yeni yeni waffle restoranları açılır. Bu başarıyı takiben Vermersch ve ailesi, bu yeni waffle’ı tanıtmak üzere 1964’te Dünya New York Fuarı’na giderler. Avrupa’dan gelen bu yeni tatlı büyük beğeni toplar. O yıllarda Brüksel’i çok da tanımayan Amerikalılar’a bu waffle Belçika waffle’ı olarak tanıtılır. İşte günümüzde Amerika’da da sevilerek tüketilen Belçika waffle’ı, Amerikalılarla ve tüm dünya ile bu şekilde tanışmıştır.

Waffle Çeşitleri
2
Genel adı Belçika waffle’ı olsa da Belçika içinde de waffle yapımında farklılıklar vardır. Kullanılan malzemelerden waffle’ın şekline kadar pek çok kriter waffleları birbirinden farklı kılar. Belçika’da genel olarak iki tür waffle’la karşılaşırsınız; Brüksel usulü waffle ve Liege usulü waffle.

Brüksel Usulü Waffle

5
Brüksel waffle’ı; kalın, mayalanarak kabartılmış ve kare şekil verilmiş wafflelardır. Yapımında maya dışında kabartma malzemesi kullanılmaz. Kabarık yapısı sayesinde waffle yüzeyindeki ‘çukur gözenekler’ çok daha derin olurlar ve bu sayede çok daha fazla malzeme waffle’ın gözeneklerine dolar. Bu waffle’ı Brüksel’de pek çok pastane ve restoranda tadabileceğiniz gibi aynı zamanda sokak satıcılarından da alabilirsiniz. Sokak satıcıları genellikle waffle’ı üzerine pudra şekeri, krema ve çikolata sosu dökerek servis yapar. Dilerseniz de waffle’ınızı çeşitli meyvelerle de süsleyebilirsiniz.

Liège Usulü Waffle

3
Belçika’nın bir şehri olan Liege’den çıkmış olan bu waffle, Brüksel waffle’ına göre daha ince ve küçüktür. Oval bir şekle sahip olan Liege waffle’ı ince olmasına rağmen oldukça doyurucudur. Liege waffle’ının en önemli özelliği; kıtırlı bir yapıya sahip olmasıdır. Bu kıtır yapıyı sağlamak için waffle hamuruna pişirilmeden önce büyük granüllü şeker (parelsuiker) eklenir. Bu şeker granülleri waffle pişerken erir ve karamelize olur ve kıtır kıtır bir yapı oluşturur. Liege waffle’ı renk olarak biraz daha altın sarısıdır ve üzerine sos eklenmeden, sade olarak da tüketilir.

Bir not: Brüksel usulü waffle’ın orijinal adı; Gaufres de Bruxelles, Liège usulü waffle’ın orijinal adı ise Gaufres de Liège’dir.

Waffle nasıl yenir?
waffle
Brüksel sokaklarında dolaşırken dayanılmaz güzellikte bir koku duyarsanız ve onu takip ederseniz mutlaka bir waffle standının önünde bulursunuz kendinizi. Belçika’da waffle yemek için çok sayıda seçeneğiniz var. Dilerseniz bir restoranda oturup çatal bıçağınızı kullanarak waffle yiyebilir, dilerseniz de sokaklarda kurulan waffle stantlarından bir waffle alıp şehri dolaşırken bu lezzetli tatlıyı yiyebilirsiniz.

Bir not: Özellikle Grote Markt çevresinde çok sayıda waffle satıcısı bulabilirsiniz.

Waffle temelde yumurta, un, süt, şeker ve mayanın karıştırılmasıyla yapılır fakat malzemelerin miktarına ve türüne göre tatlarda değişiklikler olur. Waffle hamuru pişirildikten sonrası ise size kalmıştır. Tadacağınız waffle’ı dilediğiniz şekilde renklendirmek ve tatlandırmak için çeşit çeşit soslardan, çikolatalardan, marmelatlardan, kuru ve taze meyvelerden, kuru yemişlerden, reçellerden ve farklı malzemelerden dilediğinizi seçmeniz yeterli.
Waffle alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta, waffle’ın taze pişmiş olup olmadığıdır. Taze pişmiş ve orta sıcaklıkta bir waffle en idealidir. Aldığınız yere göre değişmekle beraber waffle, malzemeleri eklendikten sonra katlanarak ya da düz bir şekilde servis edilir. Yerken zorlanmak istemiyorsanız malzeme seçiminizde özenli davranmak yararınıza olacaktır.



15 Ekim 2013 Salı

BAL KABAĞI ÇORBASI


BAL KABAĞI ÇORBASI

MALZEMELER:

2 Bardak püre halinde bal kabağı
4 Adet sarımsak
1 Orta boy soğan
1 Közlenmiş sarı biber yada kırmızı biber
1 Közlenmiş patlıcan
2 Domates küp küp doğranmış
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 Tatlı kaşığı kekik

YAPILIŞI:

Soğanları küp küp doğrayınız ve soteleyiniz üzerine sarımsakları ekleyip biraz kavurunuz. Küp küp doğranmış domatesleri ilave ediniz ve domatesler ezilinceye kadar pişiriniz.Közlenmiş patlıcan ve biberi bütün şeklinde ekleyiniz . Üzerine kabakları da ilave ediniz. İsterseniz et yada tavuk suyu isterseniz normal sıcak su ilave edip kaynamaya başladığında el blenderi ile çorba tenceresinde hepsini çekiniz. Ayrı yerde zeytin yağı ve kekik  kızdırınız ve üzerine dökünüz, biraz kaynadıktan  sonra altını kapatınız .
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

14 Ekim 2013 Pazartesi

ELMALI SALATA


ELMALI SALATA

MALZEMELER:

3 Adet Elma
1 Adet Salatalık
2-3 Adet havuç
1/2 Bardak ceviz
1 Diş sarımsak
2 Bardak yoğurt
1 Yemek kaşığı mayonez
Tuz

YAPILIŞI:

Havuçları rendeleyiniz ve biraz sıvıyağ ile kavurunuz bir kenara alıp soğutunuz. Diğer yandan elmaları küp küp doğrayınız, salatalığı doğrayınız, bir kase içine mayonez, yoğurt sarımsak ve tuzu karıştırınız elmaların üzerine dökünüz. En üstüne havuç soteyi ve cevizleri ekleyip soğuk servis yapınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com