GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

25 Ağustos 2013 Pazar

PRENSES ECE DENİZ'İN 2013 DOĞUM GÜNÜ KUTLAMASI











































MAZAGRAN


MAZAGRAN

MALZEMELER:

200 gram toz şeker
4 bardak üzüm suyu
4 bardak soğuk kahve
1 limon
1/2 litre su
Buz

YAPILIŞI:

Önce beş bardak olacak kadar orta şekerli bir kahve pişiriniz. Sonra bu kahveyi ince bir tülbentten geçirerek süzünüz. Kahvenin telvesi gidince elde dört bardak kahve kalacaktır. Bunu buzdolabına kaldırıp soğutunuz, isteyenler Avrupa'da yapıldığı gibi bir kafe ekspressoda pişirebilir ve bunu soğutabilirler.Her ne biçimde pişirilirse pişirilsin, kahve soğuyunca bunu büyük bir sürahiye boşaltınız. Buna üzüm suyu ile toz şekeri katınız. Uzun saplı bir kaşıkla sürahidekileri iyice karıştırarak şekeri eritiniz. İyice yıkandıktan sonra kabuğuyla birlikte dilim dilim kesilmiş limonu da sürahiye atınız ve yarım litre de su katıp kaptakileri hafifçe karıştırıp buzdolabına kaldırınız.Servis vakti gelince sürahiye buz parçaları koyup bir defa daha karıştırınız ve limonata bardaklarına boşaltarak servis yapınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

FRİTTATA


FRİTTATA

MALZEMELER:

6 adet yumurta
2 adet sosis
4 dilim salam
1 tutam kekik
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı ketçap
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Yumurtaları derin bir kaba kırınız, Köpürene kadar çırpınız.Yağlanmış fırın kabına dökünüz. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında sulu kalacak şekilde yarım pişiriniz.Fırından çıkarınız, üzerine ketçap ve sıvıyağ karışımı gezdiriniz. Sonra dilimlenmiş sosis ve salam yerleştiriniz.En son kekik, karabiber ve tuz serpiniz. Tekrar fırına veriniz, 185 derecede kurutmadan pişiriniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

İSPANYOL BÖREĞİ



İSPANYOL BÖREĞİ

MALZEMELER:

4 yufka
4 havuç
Yarım kg ıspanak
250 gr pastırma
2,5 kahve fincanı margarin
1 yumurta sarısı

ÜZERİ İÇİN:

Susam
Çörek otu

YAPILIŞI:

Ispanağı ayıklayıp bol suda yıkayınız. Süzüp iri iri doğrayınız. Havucu temizleyip rendeleyiniz. Ispanak ve havucu ayrı kaplarda birer kaşık margarinle kavurunuz.Yufkanın birini tezgaha seriniz. Kalan margarini eritip yufkanın üzerini yağlayınız. İkinci yufkayı üzerine serip tekrar yağlayınız ve ıspanakları yayınız.Rulo yapınız.Üçüncü yufkayı yayıp yağlayınız ve kavrulmuş havucu yerleştiriniz. Rulo yapınızDördüncü yufkayı serip yağlayınız ve pastırmaları diziniz.Rulo yapınız. Hazırladığınız böreğin tümünü rulo şeklinde sarınız.İkiye kesip yağlanmış fırın tepsisine yerleştiriniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 30 dakika pişiriniz.Üzeri iyice kızarınca fırından alıp dilimleyiniz ve sıcak olarak servis yapınız.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

TORTİLLO


TORTİLLO

MALZEMELER:

2 bardak ılık su
25 çorba kaşığı mısır unu
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI:

Mısır ununu bir kaba koyunuz ve ılık suyu azar azar dökerek katıca bir hamur yapınız. Tuz katınız.Yapılan hamurdan golf topu büyüklüğünde bir parça koparınız.Hamur parçası iki yağlı kağıdın arasına koyunuz ve oklavayla inceltilerek yaklaşık 10 santimlik bir yufka haline getiriniz. Sonra kuru bir tavada veya saç üstünde her iki tarafı da 1 dakika pişiriniz. Tortillanın alt yüzünde yanık lekeleri belirdiği zaman ters çeviriniz. Kenarları hafifçe kendiliğinden kıvrılacak olan tortilla Meksika yemeklerinde ve pizza olarak kullanılabilir.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

FAJİTA



FAJİTA

MALZEMELER:

400 Gram dana biftek, ince şeritler halinde jülyen doğranmış
5 adet kırmızı biber
6-7 adet dolmalık biber
karabiber
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Marine sosu:

2 diş sarımsak
2 kaşık zeytinyağı
1,5 çay kaşığı kimyon
1,5 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI
:
İnce şeritler halinde kesilmiş dana bifteği marine sosunda yaklaşık en az bir saat bekletiniz (bir gece boyunca bırakılması tavsiye ederim)Marine edilmiş eti tavada kendi yağında kızartınız, bu arada tuzunu ekleyiniz.Halka doğranmış kırmızı ve yeşil biberi başka bir tavada 2 kaşık zeytinyağı, karabiber ve tuzla kızartınız.Ekmeğinizin üzerine et ve biberi koyunuz.Fajita’nın özelliği etin neredeyse ekmeğin üzerinde bile cızırdayarak servis edilmesidir. Yani soğumadan tüketiniz.

Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

GASTPATCHO ÇORBASI

Gastpatcho Çorbası

GASTPATCHO ÇORBASI

MALZEMELER:

8 olgun domates
1 yeşil biber
1 kırmızı biber
1 salatalık
1 dilim ekmek
Bir çeyrek bardak zeytinyağı
Bir yemek kaşığı sirke
Bir çay kaşığı tuz
Bir çay kaşığı biber

YAPILIŞI:

Tüm malzemeyi bir blender içinde karıştırınız. Tadına bakarak su ilave ediniz.Servis ederken üzerine kaşar rendesi ekleyiniz. Bu çorba soğuk servis edilir.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI

www.guncelyemek.blogspot.com

19 Ağustos 2013 Pazartesi

ORDÖVR TABAĞI


ORDÖVR TABAĞI

KABAK MÜCVER
PASTIRMALI HUMUS
BAKLA FAVA
SEMİZOTU SALATASI
PASTIRMALI HUMUS
ÇERKEZ TAVUĞU
KURU PATLICAN DOLMASI

AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com