GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Turkey
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

29 Haziran 2013 Cumartesi

KAR YAĞDI HATUN


KAR YAĞDI HATUN

MALZEMELER:

1 PAKET TUZSUZ ETİMEK
2 SU BARDAĞI ŞEKER
2.5 SU BARDAĞI SU

MUHALLEBİ İÇİN :

1 KİLO SÜT
4 KAHVE FİNCANI UN
1 YEMEK KAŞIĞI İRMİK
3 KAHVE FİNCANI ŞEKER
1 ÇAY KAŞIĞI MARGARİN

ÜST KREMASI :

1 PAKET KREM ŞANTİ
HİNDİSTAN CEVİZİ
KUŞ ÜZÜMÜ 
CEVİZ

HAZIRLANIŞI: 

2 su bardağı şekeri tencereye koyunuz, kahverengi olana dek karıştıra karıştıra yakınız,üzerine 2.5 su bardağı su ekleyiniz,katılaşmış olan şekeri eriyip biraz kaynadıktan sonra soğumaya bırakınız.Etimekleri tepsiye döşeyiniz,  soğumuş olan şurubu dökünüz ve etimekler şurubu iyice çektikten sonra hazırladığınız  muhallebiyi sıcak olarak etimeklerin üzerine dökünüz ve soğutunuz.1 poşet kremayı tarifindeki gibi hazırlayınız,soğumuş olan pastanın üzerine yayınız.Buzdolabında belli bir süre bekletilen pastayı servis yapmadan önce hindistan cevizi, kuş üzümü ve ceviz ile  süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

MANTAR SALATASI



MANTAR SALATASI

MALZEMELER:

500 gr. MANTAR
2 ADET YEŞİL BİBER
1 ADET KAPYA BİBERİ
5 ADET KORNİŞON TURŞU
1 ADET HAVUÇ
TANE MISIR
LİMON
ZEYTİNYAĞI
TUZ

YAPILIŞI:

MANTARLARI İNCE İNCE DİLİMLEYİNİZ.LİMONLU SUDA HAŞLAYINIZ.DİĞER MALZEMEYİ BİR SERVİS TABAĞINA KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRAYINIZ.ÜZERİNE MANTARLARI KOYUNUZ.LİMON,ZEYTİNYAĞI VE TUZ KATINIZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

TAS KEBABI


TAS KEBABI

MALZEMELER:

1 ÇORBA KASESİ PİRİNÇ
500 gr.KUZU KUŞBAŞI
1 ADET KURU SOĞAN
1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
TUZ
KARABİBER
TARÇIN
TEREYAĞ
SIVI YAĞ

YAPILIŞI:

PİRİNÇLERİ ISLATINIZ.BİR TENCEREYE AY ŞEKLİNDE DOĞRANMIŞ SOĞANLARI VE SIVI YAĞI KOYUNUZ.SOĞANLAR SARARINCA ETLERİ İLAVE EDİNİZ.SUYUNU SALIP ÇEKİNCE ÜZERİNE KARABİBER,TARÇIN VE TUZUNU SERPİNİZ.ETLERİ ORTA ŞEKLİNİ VERECEK BİR KASEYE KOYUNUZ.YAYVAN BİR PİLAV TENCERESİNİN İÇİNE TERS KAPATINIZ.ETRAFINA PİRİNÇLERİ TUZUNU VE SUYUNU KATINIZ.TEREYAĞINI İLAVE EDİNİZ.KISIK ATEŞTE PİŞMEYE BIRAKINIZ.PİŞTİKTEN SONRA KASEYİ ÇEKİP ALINIZ.PİLAV TENCERESİNİ TERS ÇEVİREREK SERVİS YAPINIZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

SÜT ÇORBASI


SÜT ÇORBASI

MALZEMELER:

2 SU BARDAĞI SÜT
6 SU BARDAĞI TAVUK SUYU
4 ÇORBA KAŞIĞI UN
TEREYAĞ
KARABİBER
TUZ

YAPILIŞI:

KARABİBER HARİÇ TÜM MALZEMEYİ TENCEREYE KOYUNUZ.BİR ÇIRPMA TELİ YARDIMIYLA KARIŞTIRARAK PİŞİRİNİZ.DAHA SONRA ÜZERİNE KARABİBER SERPİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

28 Haziran 2013 Cuma

YOĞURTLU SEMİZOTU YATAĞINDA BULGUR KÖFTESİ



YOĞURTLU SEMİZOTU YATAĞINDA BULGUR KÖFTESİ

MALZEMELER:

KÖFTESİ İÇİN:

3/4 su bardağı ince bulgur
1 yumurta
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz,nane,karabiber

DİĞER MALZEMELER:

1 kase  yoğurt
4 yemek kaşığı mayonez
1 paket semizotu 
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
yeterince sıvı yağ
tuz
toz kırmızı biber
ceviz
et bulyon


YAPILISI:

Bulguru bir kaba alınız ve üzerini geçmeyecek kadar kaynar su koyunuz 5 dakika bekletiniz.Şişen ve suyunu çeken bulgura kalan malzemeleri  ilave ediniz.5 ila 10 dakika yoğurunuz. Cıvık olursa fazladan un ilave edebilirsiniz. Daha sonra elinizi ıslatarak  fındıktan biraz daha büyük olacak şekilde toplar yapınız.Haşlamak için bir tencereye su koyunuz , üzerine bir tatlı kaşığı tuz ekleyiniz  ve kaynadıktan sonra köfteleri atınız . 10,15 dakika yumuşayıncaya dek haşlayınız . Daha sonra süzgeçle bir kaba alınız.Yoğurda sarımsak rendeleyiniz ,mayonez katınız,tuz ekleyiniz ardından semiz otunu karıştırınız.Sosu için sıvı yağı tavaya koyunuz, üzerine salça ekleyiniz; bir kaç dakika kavurduktan sonra kıvamı suyla açınız. Tuz ve biraz karabiber ekleyip karıştırınız, en son köfteleri de ekleyerek altını kapatınız.Servis tabağına yoğurtlu semiz otunu seriniz,üzerine soslu köfteleri diziniz,kırık cevizlerle süsleyiniz.
Afiyet olsun.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

PUDRA ŞEKERLİ KOLAY LOKMA


PUDRA ŞEKERLİ KOLAY LOKMA

MALZEMELER:

2 ADET YUFKA
AYÇİÇEK YAĞI
PUDRA ŞEKERİ

YAPILIŞI:

YUFKAYI SIKI SIKI RULO ŞEKLİNDE SARINIZ.İKİ PARMAK GENİŞLİĞİNDE KESİNİZ.DERİN BİR KABIN İÇİNE YAN YANA DİZİNİZ VE ÜSTÜNE ÇIKACAK KADAR SU DOLDURUNUZ.BİR SAAT BEKLETİNİZ.DAHA SONRA YAĞI KIZDIRINIZ .LOKMALARI SÜZDÜREREK KIZGIN YAĞDA KIZARTINIZ.ÜZERİNE PUDRA ŞEKERİ SERPİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

ZEYTİNYAĞLI KABAK KALYE



ZEYTİNYAĞLI  KABAK KALYE

MALZEMELER:

1 kg.KABAK
1 ADET KURU SOĞAN
1 ADET  HAVUÇ
1 ADET KAPYA BİBERİ
1 BAŞ SARIMSAK
1 YEMEK KAŞIĞI PİRİNÇ
3 ADET KESME ŞEKER
TUZ
ZEYTİNYAĞI
LİMON
DEREOTU

YAPILIŞI:

HAVUÇLARI AY ŞEKLİNDE DOĞRAYINIZ.KAPYA BİBERLERİ KÜÇÜK KÜÇÜK KESİNİZ.SARIMSAKLARI AYIKLAYINIZ.BİR TENCEREYE DOĞRADIĞINIZ MALZEMELERİ VE ZEYTİNYAĞINI KOYUNUZ.BİRAZ SARARINCA BÜTÜN OLARAK SOĞANI VE KUŞBAŞI KESTİĞİNİZ KABAKLARI KATINIZ.ÜZERİNE ŞEKER,TUZ VE PİRİNÇLERİ İLAVE EDİNİZ.ÜZERİNE ÇIKINCAYA KADAR SICAK SU KOYUNUZ.PİRİNÇLER PİŞİNCEYE KADAR VE SUYUNU ÇEKİP YAĞINLA KALINCAYA KADAR PİŞİRİNİZ.SOĞUYUNCA KIYILMIŞ DEREOTU İLE SÜSLEYİNİZ.YANINDA LİMON İLE SERVİS EDİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com


KÖFTELİ KURU FASULYE



KÖFTELİ KURU FASULYE

MALZEMELER:

1 SU BARDAĞI KURU FASULYE
300 gr.KIYMA
1 ADET KURU SOĞAN
2 ADET YEŞİL BİBER
1 ADET KAPYA BİBERİ
2 ADET DOMATES
1 ADET ET BULYON.
1 YEMEK KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1/2 YEMEK KAŞIĞI BİBER SALÇASI
TEREYAĞ
SIVI YAĞ
MARGARİN
KARABİBER
TUZ

YAPILIŞI:

KIYMAYI TUZ VE KARABİBERLE KARIŞTIRINIZ.TOP TOP ŞEKİL VERİNİZ.SOĞANI KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRAYINIZ . TENCEREYE SIVI YAĞ VE MARGARİNİ KARIŞTIRARAK KOYUNUZ SOĞANI KATINIZ.SOĞAN SARARINCA ÜZERİNE KÖFTELERİ KATINIZ.KÖFTELER RENGİNİ DEĞİŞTİRİNCE  KÜÇÜK KÜÇÜK DOĞRANMIŞ BİBERLERİ KATINIZ VE BİRAZ SARARTINIZ . DAHA SONRA SALÇASINI KATINIZ.ÜZERİNE SICAK SU KATINIZ. HAŞLANMIŞ FASULYELERİ İLAVE EDİNİZ. BULYONU DA KOYUNUZ. YAKLAŞIK 20 DAKİKA ORTA HARARETLİ ATEŞTE PİŞİRİNİZ KAPATIRKEN TEREYAĞINI VE TUZUNU KATINIZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com





KREMALI PATATES ÇORBASI


KREMALI PATATES ÇORBASI

MALZEMELER:

4 ADET PATATES
2 YEMEK KAŞIĞI UN
1 YEMEK KAŞIĞI TEREYAĞ
SIVI YAĞ
1 BARDAK SÜT
TOZ KIRMIZI BİBER
1 ADET ET  BULYON

YAPILIŞI:

PATATESLERİ İRİCE DOĞRAYIP HAŞLAYINIZ.PÜRE HALİNE GETİRİNİZ.BİR KASEDE UN VE SÜTÜ ÇIRPINIZ.PATATES PÜRESİNE KATINIZ.HAŞLADIĞINIZ SUYU ÜZERİNE İLAVE EDİNİZ.TUZ VE BULYONU KATINIZ.KARIŞTIRARAK PİŞİRİNİZ.KÜÇÜK BİR TAVADA SIVI YAĞ VE KIRMIZI BİBERİ KIZDIRINIZ.ÜZERİNİ SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

27 Haziran 2013 Perşembe

SOSİSLİ PAÇANGA BÖREĞİ


SOSİSLİ PAÇANGA

MALZEMELER:

2 ADET YUFKA
4 ADET AVCI SOSİS
2 ADET DOMATES
4 ADET YEŞİL BİBER
TAZE KAŞAR
ÇÖREK OTU,SUSAM
2 ADET YUMURTA
2 YEMEK KAŞIĞI YOĞURT
1/2 ÇAY BARDAĞI AY ÇİÇEK YAĞI
1 ÇAY BARDAĞI SÜT

YAPILIŞI:

BİR YUFKAYI TEZGAHIN ÜZERİNE YAYINIZ.YUMURTA,YOĞURT,SÜT,YAĞI ÇIRPINIZ.DAHA SONRA BU HARCI YUFKANIN ÜZERİNE SÜRÜNÜZ.İKİNCİ YUFKAYI DA ÜZERİNE SERİNİZ.TEKRAR SIVI HARÇDAN SÜRÜNÜZ.YUFKALARI SEKİZ EŞİT PARÇAYA BÖLÜNÜZ.HER BİR PARÇAYA ORTADAN İKİYE DA SONRA TEKRAR İKİYE KESİLMİŞ SOSİSLERİ,DİLİM DOMATES,DİLİM BİBER,DİLİM PEYNİR SIRAYLA DİZİNİZ.KALIN SİGARA BÖREĞİ ŞEKLİNDE SARINIZ.YAĞLI KAĞIT SERİLMİŞ FIRIN TEPSİSİNE DİZİNİZ.ÜZERLERİNE KALAN SIVI HARÇTAN SÜRÜNÜZ VE ÇÖREK OTU,SUSAM SERPİNİZ.180 DERECE FIRINDA PİŞİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com



FISTIKLI PUDİNG


FISTIKLI PUDİNG

MALZEMELER:

1 PAKET FISTIKLI PUDİNG
BİR PAKET KAKAOLU BİSKÜVİ
750 ml. SÜT
HİNDİSTAN CEVİZİ
PARÇA ÇİKOLATA
RULO KAT

YAPILIŞI:



TENCEREYE SÜTÜ VE PUDİNGİ KOYUNUZ.KARIŞTIRARAK PİŞİRİNİZ.KASELERİN İÇİNE BİSKÜVİLERİ KIRINIZ.PİŞRDİĞİNİZ PUDİNGİ KASELERE BOŞALTINIZ.BİRAZ SOĞUYUNCA ÜZERLERİNİ ÇİKOLATA ,HİNDİSTAN CEVİZİ VE RULO KAT İLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com





SAÇ KAVURMA

SAÇ KAVURMA

MALZEMELER:

750 gr.KONTRFİLE
1 ADET KURU SOĞAN
2 ADET DOMATES
4 ADET BİBER
5 DİŞ SARIMSAK
DEFNE YAPRAĞI
TANE KARABİBER
1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
SIVI YAĞ
TUZ

YAPILIŞI:

BİR VOG TAVAYA SIVI YAĞI KOYUNUZ.DAHA SONRA SIRASIYLA AY ŞEKLİNDE DOĞRANMIŞ SOĞANLARI,JÜLYEN KESİLMİŞ ETLERİ KOYUNUZ ÇEVİREREK KAVURUNUZ.DAHA SONRA SARIMSAKLARI ,DOĞRANMIŞ BİBERLERİ,KÜP KÜP DOMATESLERİ İLAVE EDİNİZ.BU İŞLEM DEVAM EDERKEN SÜREKLİ KARIŞTIRINIZ.DAHA SONRA TANE KARABİBER,DEFNE YAPRAĞI,TUZ,SALÇA KATINIZ.TAVANIN AĞZINI KAPATINIZ.YAĞINLA KALANA KADAR PİŞİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.

Meral UÇARI
www.guncelyemek.blogspot.com

25 Haziran 2013 Salı

ŞEBRİYAN ÇORBASI


MALZEMELER:

8 BARDAK ET SUYU
1 TATLI KAŞIĞI DOMATES SALÇASI
1 TATLI KAŞIĞI BİBER SALÇASI
1  FİNCAN TEL ŞEHRİYE
1/5 FİNCAN KIRIK PİRİNÇ
1 YEMEK KAŞIĞI UN
MAYDANOZ
TERYAĞI
KARABİBER
TUZ

YAPILIŞI:

BİR TENCEREYE TEREYAĞINI,UNU,SALÇAYI KOYUNUZ VE BİR ÇIRPMA TELİ YARDIMIYLA KARIŞTIRINIZ.UN SARARINCA ÜZERİNE ET SUYUNU EKLEYİNİZ.KAYNAYINCA PİRİNCİNİ İLAVE EDİNİZ.PİRİNÇLER PİŞMEYE BAŞLAYINCA TEL ŞEHRİYESİNİ KATINIZ.ŞEHRİYELER PİŞİNCE TUZ,KARABİBER VE KIYILMIŞ MAYDANOZ İLAVE EDİNİZ.
AFİYET OLSUN.




BAHÇEVAN KÖFTESİ


MALZEMELER:

300 gr.ORTA YAĞLI KIYMA
5 ADET KÜÇÜK SOĞAN
1 ADET KAPYA BİBERİ
1 ADET DOMATES
1 ADET HAVUÇ
1 ADET PATLICAN
10 ADET MANTAR
1 ÇAY BARDAĞI BEZELYE
DEFNE YAPRAĞI
1 TATLI KAŞIĞI SALÇA
TANE KARABİBER
SIVI YAĞ
TUZ
KARABİBER
KİMYON

YAPILIŞI:

KIYMANIN İÇİNE TUZ,KARABİBER,KİMYONU KOYUP KARIŞTIRINIZ.KÜÇÜK TOPLAR YAPINIZ.PATLICANLARI ALACA SOYARAK KÜP KÜP DOĞRAYINIZ.BİR TAVAYA SIVI YAĞ KOYUNUZ VE ÖNCE PATLICANLARI SONRA KÖFTELERİ BİRAZ KIZARTINIZ.DAHA SONRA BİR TENCEREYE BİRAZ SIVI YAĞ KOYUNUZ.ÜZERİNE BÜTÜN OLARAK AYIKLANMIŞ SOĞANLARI VE HAVUÇLARI KOYUNUZ.BİRAZ SALÇA İLAVE EDİNİZ VE SOTELEYİNİZ.ÜZERİNE SIRASIYLA DOĞRANMIŞ MANTAR,PATATES,KAPYA BİBERİ,BEZELYE,PATLICAN DOMATES VE KÖFTELERİ KOYUNUZ.DEFNE YAPRAĞI,TUZ VE TANE KARA BİBER KATINIZ.BİR ÇAY BARDAĞI SU İLAVE EDİNİZ.KISIK ATEŞTE YARIM SAAT PİŞİRİNİZ.
AFİYET OLSUN.




YOĞURTLU KARA LAHANA SALATASI


MALZEMELER:

1 DEMET KARALAHANA
1 SU BARDAĞI YOĞURT
4 YEMEK KAŞIĞI MAYONEZ
5 DİŞ SARIMSAK
TUZ
KIRMIZI BİBER

YAPILIŞI:

KARALAHANALARI İNCE İNCE DOĞRAYINIZ.TUZLA OVUNUZ.YOĞURDU MAYONEZ VE SARIMSAKLA KARIŞTIRINIZ.ÜZERİNİ KIRMIZI BİBERLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

KARA LAHANA ÇORBASI (KARADENİZ)


MALZEMELER:

100 g Barbunya 
1 Adet Soğan 
1/2 Demet Karalahana 
1/2 Su Bardağı Mısır 
1/2 Çorba Kaşığı Tereyağı 
1 Çorba Kaşığı Zeytinyağı 
1 Çay Kaşığı Kırmızı Pul Biber . 
İsteğe Bağlı Tuz 
1/2 Çay Kaşığı Kara Biber

YAPILIŞI:

 Kara lâhanayı ince doğrayınız. Üzerine tuz serpiniz ,biraz ovunuz ve acısının çıkmasını sağlayınız. Tereyağı ile zeytin yağını tencerede eritiniz. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ekleyip soteleyiniz. Soğan yumuşayınca kara lâhanayı ilave ediniz. 4 su bardağı su ekleyip kaynamaya bırakınız. Kara lâhana yumuşayınca kırmızıbiberi, barbunyayı ve mısırı ekleyiniz. Yaklaşık 7-8 dakika kaynattıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırınız. Sıcak servis yapınız.

Afiyet olsun.

24 Haziran 2013 Pazartesi

ŞAMPANYA VE ECURİE'Sİ : HAVYAR








Günümüzde balıkçılık sektörünün en önemli ve en yüksek karlı alanlarından biri olan havyar ticareti, dünya genelinde prestijin ve lüksün simgesi olan balık yumurtasının büyük uğraşlar sonucunda elde edilmesini sağlamaktadır. Her balığın yumurtası havyar olarak nitelendirilse de, bazı balıkların havyarı gerek lezzet gerekse de renk ve nadir bulunması açısından diğerlerinden çok daha değerlidir. Başlı başına bir servet olan havyar, dünyanın en prestijli mekanlarında sosyetik ziyaretçilere ikram edilen ve tüm insanlar tarafından beğenilerek yenen bir deniz ürünü haline gelmiştir. Hazar Denizi’nde yaşayan Mersin Balıkları, dünyanın her yerinde havyar denince akla gelen ilk isimdir. Hazar Denizi Mersin Balığı, yumurtalarının çok lezzetli olmasıyla ve “siyah havyar” olarak bilinen özel bir havyar cinsine sahip olmasıyla dünyanın bu konudaki tartışmasız en meşhur balığıdır. Bir tür Mersin Balığı olan Çiroz da yumurtası çok değerlidir ve Çiroz havyarı dünya çapında en çok tercih edilen havyar türlerinden biridir. Gerek Mersin Balığı olarak yakalanan gerekse de Çiroz olarak avlanan balıkların yumurtaları arasında en değerli olsan da şüphesiz siyah havyardır. Kendine has siyah ve çok parlak bir rengi olan bu havyar türü, dünyanın en lüks mekanlarında prestijli misafirlere ikram edilen ve adından sosyetik olarak söz ettiren bir deniz ürünü olmuştur. Mersin ve Çiroz balıklarını öldürmeden havyarlarını almaksa başlı başına önemli ve dikkat isteyen bir iştir. Her havyar alımında balıkların öldürülmesi halinde Çiroz ve Mersin balıklarının nesli kısa süre içerisinde tükeneceği gibi, havyar üretimi de kısa süre içinde azalacak ve belirli bir süre sonra sona erecektir. Bu nedenle Hazar Denizi balıkçıları Mersin ve Çiroz balıklarını canlı olarak yakalar ve balıkları öldürmeden havyarlarını alarak yeniden suya salar. Bu işlem esnasında balığın karnına küçük bir delik açılır ve balığın yumurtaları bu delikten dışarı çıkarılır. Avlanan Mersin ya da Çiroz balığının karnı küçük bir işlemle dikilir ve böylece balık zarar görmeden yaşamına kaldığı yerden devam eder. Hazar Denizi balıkçıları bu şekilde Mersin ve Çiroz balıklarının karnını keserek bir balıktan 5-6 defa havyar alabilmekte ve tüm bu süreç içerisinde hem balığın kendisi hem de türün devamlılığı işlemden etkilenmemektedir. Mersin ve Çiroz balıklarından elde edilen havyarlar renk ve lezzetlerine göre gruplandırıldıktan sonra tuzlanır ve kutulanarak dünyanın her yerine gönderilir. Dünya üzerinde en değerli olan havyar türü siyah havyarken, siyah havyarın da en değerlisi “Beluga” cinsi havyarlardır. Ayrıca Somon balığından elde edilen kırmızı renkli havyarlar da yenilebilmektedir ancak Somon havyarının değeri Beluga havyarı ile karşılaştırılmayacak kadar düşüktür.   


Kaynak: http://www.merakname.com/havyar-nedir/




23 Haziran 2013 Pazar

KAŞARLI PATATES PÜRESİ


KAŞARLI PATATES PÜRESİ

MALZEMELER:

6 adet patates 
1 bardak süt
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
muskat rendesi
Tuz ve karabiber

Haşlanarak yumuşayan patateslerin içine tereyağı, süt, muskat rendesi ,rendelenmiş kaşarın yarısını ve tuzu ekleyerek mikser yardımı ile ezerek püre haline getiriniz. Isıya dayanıklı bir kabın tabanına püre haline getirilmiş patatesi yayınız. Son olarak ayırdığımız kaşarın tamamını üzerine  yayınız soğumadan servis yapınız.
Afiyet olsun..

HUMUS


HUMUS

MALZEMESİ:

yarım kilo  nohut
1,5 su bardağı tahin
yarım su bardağı sıvı yağ
4-5 diş sarımsak
2 limon suyu
tuz, kırmızı pul biber,kimyon

YAPILIŞI:

Nohutlar yumuşayana dek haşlayınız.Varsa kabuklarını ayıklayınız. Robotton geçiriniz.Yağın yarısı,tahin,dövülmüş sarımsaklar,limon suyu,tuz ve kimyon ekleyiniz ve karıştırınız.Servis tabağına alınız üzerine sıvı yağda kızdırılmış pul biber gezdiriniz.Maydanoz yaprakları ile süsleyiniz ve servis yapınız.
Afiyet olsun.

NOHUT SALATASI


MALZEMELER: 

1 su bardağı nohut
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1/2 limonun suyu
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sumak
Maydanoz
Taze nane
Dereotu
Yeşil soğan
Tuz

HAZIRLANIŞI:

Haşlanmış nohutların üzerine zeytinyağını, sirkeyi, limon suyunu, tuzu ve sumağı çırparak sos haline getiriniz, bu karışımı henüz sıcak olan nohutla karıştırınız.Servis yapmadan hemen önce, ince kıyılmış yesillikler, küp küp doğranmıs biber ve domates ile karıştırınız.

Afiyet olsun.

FISTIKLI PAZI KAVURMASI


MALZEMELER:

1 DEMET PAZI
1 ADET HAVUÇ
1 ADET KAPYA BİBERİ
1 ADET KURU SOĞAN
1 YEMEK KAŞIĞI FISTIK
TUZ
ZEYTİNYAĞI



YAPILIŞI:

HAVUÇ,SOĞAN VE KAPYA BİBERİNİ RESİMDE GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ DOĞRAYINIZ. ZEYTİN YAĞINDA TUZ SERPEREK KAVURUNUZ DAHA SONRA DOĞRANMIŞ PAZILARI DA İLAVE EDİNİZ.SUYUNU ÇEKTİĞİNDE ALTINI KAPATINIZ.BİR SERVİS TABAĞINA ALINIZ.BAŞKA BİR TAVADA FISTIKLARI AZ BİR YAĞLA KAVURUNUZ.ÜZERİNİ FISTIKLARLA SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

CAPRESE(İTALYAN SALATASI)


Insalata ala Caprese

MALZEMELER:

5 orta boy taze domates, dilimlenmiş
1 1/2 baş. taze mozzarella,  dilimlenmiş
taze fesleğen yaprakları
zeytinyağı
balsamik sirke
deniz tuzu 
karabiber

YAPILIŞI:

Bir servis tabağı üzerine domates, fesleğen yaprakları ve mozzarellayı diziniz. Zevkinize göre zeytinyağı ve balsamik sirke  gezdiriniz.Deniz tuzu ve karabiber serpiniz.
AFİYET OLSUN.
Buon appetito!

MUZLU -ÇUKULATALI-BALLI TOST


Malzemeler:

2 dilim tost ekmeği
1 muz
istenilen miktarda nutella
bal

Hazırlanışı:

2 dilim  tost ekmeğinin birer yüzeyine istenilen miktarda nutella sürünüz. Bu ekmeklerden iki tanesinin çikolatalı kısmının üstüne ince ince dilimlenmiş muzlar koyunuz.Üzerine yeterince bal sürünüz. Tost makinasında ekmeklerin üzeri kızarıp, çikolata eriyene kadar tutunuz. Tostlar hazır olunca servis tabağına alınız, sıcak bir çay ya da taze sıkılmış meyve suyu ile ikram ediniz.

AFİYET OLSUN.

BERAT KANDİLİ


Berat Kandili, İslam Dininin Mübarek gecelerinden Şaban Ayının 15. Gecesidir. Berat Kandilinde ne yapılmalı?. Bu mübarek geceyi nasıl geçirmeli?...

Berat Kandili Anlamı Nedir ve Berat Kandili 2013 ne zaman? Dinimiz için her gün, her an önemlidir ama bir yılın içinde öyle mübarek günler ve geceler vardır ki bunların değerini bilmek her inananın görevi olmalıdır. Bu Mübarek gecelerden biri de Berat Kandili'dir. İşte Berat Kandili Önemi, Berat Kandili Duası, Berat Kandili Mesajları hakkında detaylar...

Feyiz ve bereketin coştuğu mübarek gecelerimizden biri de Berat Gecesidir. Mübarek Üç Aylardan Berat Kandili nedir? Berat Kandili 2013 ne zaman? Berat Kandili 23 Haziran Pazar akşamını 24 Haziran Pazartesi gününe bağlayan geceye denk geliyor.

Berat Kandili Borçtan, suç ve cezadan kurtulmak anlamına gelmektedir. Günahlardan kurtulmaya vesile olan Şaban ayının onbeşinci gecesi de Berat gecesi olarak idrak edilir.

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuşlardı:

"Recep, Allah'ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır". Mübarek Recep ayının ardından gelen Şaban ayı Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in ayıdır. Bu mübarek ayın değerini bilerek, ibadetlerimizi yapmalı, alemlerin Rabbinden af dilemeliyiz.

Allah Teâlâ bu gece af kapılarını açar; bu gecede mü`minler affa uğrarlar ve günahlarından tevbe ettikleri taktirde temizlenirler. Bu gecede, bir yıl içinde olacak bütün işler hükme bağlanıp, ifası için Cenab-ı Hak tarafından meleklere verilir. Bu geceye has bir ibadet yoktur. Gecesini ibadet ve dua ile, gündüzünü oruçlu geçirmek güzeldir.

Kur`an-ı Kerim`de Beraat gecesiyle ilgili görülen âyetler şunlardır:

"(Helâl, haram ve diğer hükümleri) açıkça bildiren bu Kitab`a yemin ederim ki, şüphesiz, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Gerçekten biz. sonuçta karşılaşılacak tehlikeleri haber vericileriz. O (öyle bir gecedir ki) her hikmetli iş, nezdimizden sadır olan bir emir ile o zaman ayrılır" (ed-Duhân, 44/2-6).

Alimlerin çoğunluğu bunun "Kadir" gecesi İkrime ile bir grup bilgin de "Beraat" gecesi olduğunu söylemişlerdir. Çoğunluk şu delillere dayanmıştır: Cenab-ı Hak, Kadir sûresinde, Kur`an`ı Kadir gecesinde, bu âyette ise mübârek bir gecede indirdiğini beyan etmiştir. Eğer bu iki geceden kastedilen tek bir gece olmasaydı, çelişki doğardı. Allah Teâlâ, içinde Kur`an indirilen ayın Ramazan ayı olduğunu başka bir âyette de bildirmiştir (el-Bakara, 2/185). Buna göre mübarek gecenin Şaban gecelerinden değil, ramazanın gecelerinden biri olması gerekir. Cenab-ı Hak, mübarek geceyi; "Onda her hikmetli iş ayrılır" diye nitelemiş, Kadir Gecesi hakkında da; "Melekler ve Ruh`un bir emirden dolayı, Rablerinin izniyle. inmekte olduklarını" bildirmiştir (bk. el-Kadr, 97/4). Bu "emir", o yıldan gelecek yıla kadar olan amel, rızık, hayat, ölüm gibi Allah`ın kazasıdır.

İbn Abbas (r.anh) şöyle der: "Cenab-ı Hakk`ın bütün kazaları Şa`ban`ın yarı gecesinde görevli meleklere teslim edilir". Bazılarına göre, Beraat gecesinde, emirlerin Levh-ı Mahfuzdan alınmasına başlanır. Bu gecede gelecek yıla rastlayan aynı geceye kadar olan olaylar takdir edilir ve bu "kadir" gecesi bitirilir. Rızıklara ait olan takdirler Mikâil (â.s)`a; savaş; zelzele, yıldırım ve musîbetlere ait olanlar da Azrail (a.s)`a bildirilir. Diğer yandan, Beraat gecesine ait beş haslet şunlardır: 1) Her önemli iş bu gecede ayırdedilir. 2) O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür. 3) İlâhi rahmet yayılır. 4) Mağfiret gecesidir. 5) O gece, Rasûlüllah (s.a.s)`a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.

Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.s), Şaban`ın onüçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, ondördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, onbeşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah`tan kaçanlardır (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri; Hasan Basri Çantay, Kur`ân-ı Hakim ve Meâl-i Kerim, İstanbul 1959, III, 904, 905).

Beraat gecesi hakkında Allah elçisi şöyle buyurmuştur:

"Şaban ayının onbeşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü (I5. günü) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yokmu? Böyle olan yok mu? Buyurur (İbn Mâce, H. no: 1388).

Diğer bir hadiste de şöyle buyuruyor: "Şüphesiz Allah Teâlâ Şaban ayının onbeşinci gecesi dünyaya en yakın olan semaya (keyfiyyeti bizce meçhul bir şekilde) iner ve Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısından daha çok günahları (veya günah sahiplerini) bağışlar" (İbn Mâce, H. no: 1389).

Rabbim bu geceye kavuşmayı bizlere nasip etsin inşallah .

Berat Kandili'nde neler yapılmalı, bu mübarek gece nasıl ihya edilmeli?

- Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

- Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

-  Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

-  Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

-  Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.

-  Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

-  Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

-  Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

-  Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

-  Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

-  Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

-  Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

-  O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

- Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli;

- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.

- Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

- Hayattaki manevî büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı


PİŞİ (HAMUR KIZARTMASI)



PİŞİ (HAMUR KIZARTMASI)

MALZEMELER:

2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un 
kızartmak için ay çiçek yağı

YAPILIŞI:

Yoğurma kabının içine yoğurt ve yumurtayı koyunuz ve karıştırınız.Karbonat, tuz ve un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yapınız. Yapılan hamuru 15 dakika dinlendiriniz.Dinlenmiş hamuru tezgeha alarak bıçak sırtı kalınlığında (2-3 mm) açınız.Üç parmak genişliğinde önce şeritler halinde kesilip kare kare dilimleyiniz, yada  halka şekli veriniz.Bir bardakla,kalıpla da kesebilirsiniz.Yağı uygun bir kızartma kabına koyunuz.Orta ateşte kızartınız.Hafif pembeleşen hamurları hemen yağdan çıkarınız ve havlu kağıt serilmiş bir servis tabağına alınız.
Afiyet olsun.

22 Haziran 2013 Cumartesi

CROQUE MADAME



Croque Madame

Malzemeler:

3 adet yumurta
1 yemek kaşığı süt
4 dilim tost ekmeği
1 tatlı kaşığı hardal
4 dilim hazır dilimli kaşar
2 dilim jambon
yarım tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz
karabiber

Hazırlanışı:


Bir kaseye bir yumurtayı kırınız ve süt ekleyip hafifçe çırpınız. Tuz, karabiber ve yarım tatlı kaşığı zeytinyağı da ekleyip, karıştırınız. 1 ekmek dilimini bu karışıma batırıp, süzüp yağlı fırın kağıdı serili fırın tepsisine koyunuz. Bu dilimin iç kısmına hardal sürünüz. Üzerine bir dilim kaşar peyniri, üzerine jambon, üzerine de yeniden bir dilim peynir koyunuz. Üstüne de yumurtalı karışıma batırılıp, süzülmüş ekmek dilimini kapatınız. Diğer ekmek dilimleri içinde aynı işlemleri yapınız. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişiriniz. Üzeri kızarınca çeviriniz ve diğer tarafı da kızarana kadar pişiriniz. Diğer tarafta bir tavada 2 yumurta kırınız ve sarısı istenen kıvama gelene kadar pişiriniz.Üzerleri iyice kızaran tostları servis tabağına alınız ve üzerlerine yumurtaları koyunuz ve sıcak sıcak servis yapınız.
Afiyet olsun.

CROQUE MONSİEUR


Croque Monsieur

Malzemeler:

2 dilim tost ekmeği
2 dilim hazır dilimli kaşar peyniri
1 dilim burger peyniri
1 dilim jambon (salam da olabilir)
tereyağı
1 tane yumurta sarısı

Hazırlanışı:


Tost ekmeklerini tost makinasında kızartınız. Bir tost ekmeğinin içine tereyağı sürünüz. Üzerine bir dilim kaşar peyniri koyunuz. Üzerine jambon ve burger peyniri koyunuz. Üzerine diğer tost ekmeğini kapatınız. Tost ekmeğinin üzerine ayrı bir tarafta rendelenip, yumurta sarısı ile iyice karıştırılmış kaşar peyniri koyunuz. Tostu fırında peynir eriyip, üzeri kızarana kadar pişiriniz. Pişince servis tabağına alınız ve sıcak sıcak servis yapınız.
Afiyet olsun..

SOĞAN AŞI


Malzemeler: 

500 gr. parça et
500 gr. arpacık soğan
2 diş sarımsak
sıvı yağ
Yarım çay bardağı sirke
Sıcak su
Tarçın
yenibahar
kimyon
tuz
karabiber

Yapılışı:

Sıvı yağı bir tencereye alınız. İçine eti koyunuz ve et suyunu salıp çekene kadar  pişiriniz. Et suyunu çekince bütün halindeki soğanlar ve sarımsakları tencereye koyunuz. Tüm baharatları ve sirkeyi ekleyiniz.Üzerini geçecek kadar sıcak su koyunuz, kısık ateşte etler pişene kadar pişiriniz. Pişince servis tabağına alınan papaz yahnisinin üzerine doğranmış maydanoz serpiniz yanında sade pilav ile servis ediniz.

Afiyet olsun.

KADAYIF BÖREĞİ



Malzemeler: 

300 gr. tel kadayıf
2 büyük parça dil peyniri
2 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay bardağı süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
karabiber

Hazırlanışı:

Dil peynirini tel tel ayırınız. Yumurtaları bir kaseye kırınız. Yoğurt, süt, zeytinyağı, tuz ve karabiberi yumurtaya ekleyiniz  hepsini karıştırınız. Kadayıf bu sosa batırınız ve iyice harmanlayınız. Sosla iyice ıslatılan kadayıfın yarısını yağlanmış tavaya yayınız.Üzerine tel tel ayrılan peyniri diziniz. Kalan kadayıfı peynirin üzerine tamamen kapatınız. Tavada tek tarafı pişince bir tabak yardımı ile ters çevriniz ve diğer tarafını da pişiriniz. İki tarafı da pişen böreği dilimleyip sıcak sıcak servis ediniz.

Afiyet olsun.

ETLİ AYVA AŞI


Malzemeler:

1/2 kg. yemeklik parça et 
4 orta boy ayva
2 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 yemek kaşığı nar ekşisi
tuz
karabiber
sıvı yağ

Hazırlanışı:

Ayvaları iyice yıkayınız kabuklarını soymadan uzunlamasına bölünüz, çekirdeklerini temizleyiniz küp küp doğrayınız. Etler pişene kadar ayvaların kararmamaları için limonlu suda bekletiniz. Bir tencerede küçük küçük doğranmış soğanı sıvı yağda pembeleşene kadar çevriniz ve etleri tencereye alınız ve pişmeye bırakınız. Daha sonra salça, yeni bahar, tuz ve karabiberi de tencereye koyunuz. Hepsini birlikte kavurunuz. Tencereye ayvaları koyunuz ve ayvaların üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyunuz ve pişiriniz. Ayvalar yumuşayınca nar ekşisi ilave ediniz.Nar ekşisini bir iki karıştırıp, ocağın altını hemen kapatınız. 
Afiyet olsun.

PIRASA SALATASI


PIRASALARI İNCE İNCE KIYINIZ.ZEYTİNYAĞI,LİMON,TUZ İLAVE EDİNİZ.KIRMIZI BİBERLE SÜSLEYİNİZ.
AFİYET OLSUN.

ETLİ PIRASA DOLMASI


Malzemeler:

3 adet kalın pırasa
500gr. kıyma
2 adet kuru soğan
yarım su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
tuz
karabiber
kuru nane
sumak
sıvı yağ


Hazırlanışı:

Pırasaların beyaz taraflarını parmak büyüklüğünde kesiniz. Parmakla ortalarından bastırılarak içlerini çıkarınız. Kaynar tuzlu suya atınız, çok az haşlayınız. Diğer tarafta kıyma, küçük küçük doğranmış soğan, pirinç, tuz, biber, 1 yemek kaşığı salça, kuru nane, sumağı bir kapta iyice karıştırınız, yoğurunuz .Hafifçe haşlanmış olan pırasaları bu iç harcı ile doldurunuz. Dibine dolma da kullanılmayan pırasaların serildiği tencereye yan yana diziniz.Üzerlerine sıvı yağ gezdiriniz, üstlerini örtecek kadar su koyunuz,bir tabak kapatınız pişmeye bırakınız. Pişince servis tabağına alınız ve yoğurtla beraber servis yapınız.

Afiyet olsun.

LOHUSA KUYMAĞI





 MALZEMELER:

1 çay bardağı un
1 kaşık tereyağı veya sıvı yağ 
4 çay bardağı su
1 çay bardağı şeker

Süslemek için :

Fıstık içi
Tereyağı
Tarçın

YAPILIŞI:

1 çay bardağı unu 1 kaşık yağ ile pembeleşene kadar kavurduktan sonra ateşten alınız. Biraz soğumaya bırakınız. Daha sonra kavrulmuş unun üzerine 1 çay bardağı şeker ve 4 çay bardağı su ilave ederek karıştırınız. Çırpma teli kullanılmasını tavsiye ederim. Daha sonra bu karışımı orta hararetli ateşte kaynamaya ve koyulaşmaya başlayıncaya kadar pişiriniz. Daha sonra kaselere boşaltınız üzerine tereyağı eritiniz tarçınla karıştırarak kuymağın üzerine gezdiriniz .En son fıstık içi serperek servis ediniz. 
Afiyet olsun…


Not ; Kuymak Antep,Urfa da yeni doğum yapmış lohusalara yapılır ve böylece yeni doğum yapmış annenin doğum nedeniyle kaybettiği enerjisi tekrar kazandırılmaya çalışılır. Ayrıca çok güzel de bebeğine süt yapar.

COLESLAW (LAHANA SALATASI)


Coleslaw (Lahana Salatası):

MALZEMELER:
4 su bardağı ince doğranmış lahana
2 adet rendelenmiş havuç
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı şeker veya pudra şekeri
Tuz, zeytinyağ

YAPILIŞI:

İnce doğranmış lahanaları tuz ile ovup suyunu sıkınız ve derin bir kaseye alınız. Havuç, mayonez, hardal, şeker, tuz ve 1-2 kaşık zeytin yağını da lahanalara ekleyip iyice karıştırınız. Servis tabağına alıp dereotu veya maydanoz ile süsleyiniz.
Afiyet olsun.