GÜNCEL&YEMEK

GÜNCEL&YEMEK
KÖŞEM

HAKKIMDA

Fotoğrafım
KÖRFEZ/KOCAELİ, MARMARA BÖLGESİ, Türkiye
1964'DE İZMİT'TE DOĞDU.LİSE TAHSİLİNİ İZMİT'TE TAMAMLADI.1984 SENESİNDE EVLENEREK İSTANBUL'A YERLEŞTİ.1986 ve 1988 DE MELİKE VE MERVE DOĞDU.KIZLARI KÜÇÜKKEN ÜNİVERSİTEYİ SOSYOLOJİ EĞİTİMİ ALARAK TAMAMLADI.HALEN İŞLETME OKUMAKTADIR.ÜSKÜDAR,KADIKÖY,KOCAELİ HALK EVLERİNDEN MEFRUŞAT,MİNYATÜR,TAKI TASARIMI,KUMAŞ BOYAMA,GÜMÜŞ KABARTMA ÇALIŞMASI,TAHTA BOYAMA,İNGİLİZCE,BİLGİSAYAR,TÜRK VE OSMANLI MUTFAĞI BÖLÜMLERİNDEN SERTİFİKALAR ALDI.26 YIL SONRA KOCAELİ'NE GERİ DÖNDÜ.BİRÇOK DERGİ VE GAZETELERDE YEMEK REÇETELERİ YAYINLANDI.YEREL KANALDA YEMEK PROGRAMI YAPTI.HALANIN YERİ TÜRK LOKANTASININ KURUCULARINDANDIR.İSTANBUL'DAKİ POLİTİKA ÇALIŞMALARINA KOCAELİ'DE DEVAM ETTİ.DSP'DE İKİ DÖNEM İL BAŞKAN YARDIMCILIĞI,İL VE KURULTAY DELEGELİĞİ,2014 GEBZE BELEDİYE BAŞKAN ADAYLIĞI,KADIN KOLLARI İL BAŞKANLIĞI, 25.VE 26.DÖNEM DSP KOCAELİ 1.SIRA MİLLETVEKİLİ ADAYI, DSP KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI OLDU.MART 2016 TARİHİNDE GÖREVİNDEN VE PARTİSİNDEN İSTİFA ETTİ.THÖKELİ İMRE & ZİRİNYİ İLONA MACAR DOSTLUK DERNEĞİ BAŞKANI.ADD KOCAELİ ŞUBESİ 2. BAŞKANI.HALEN KÖRFEZ İLÇESİNDE İKAMET ETMEKTEDİR.

ÖNSÖZ

MERHABA; SEVGİLİ YEMEK DOSTLARI!
YEMEK YAPMAK BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ VE ZEVKLİ BİR UĞRAŞ.TÜRK MUTFAĞININ MUAZZAM BİR MUTFAK OLDUĞUNA İNANANLARDANIM.ASLINI KORUMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR VE SAVUNUYORUM.DÜNYA MUTFAKLARINI DA BEĞENİYORUM ANCAK ÇOK PRATİK VE UYDURMA REÇETELERE KARŞIYIM.AİLEM SON DERECE FARKLI COĞRAFYALARDAN GELİYOR.BU YÜZDEN FARKLI YÖRELERİN BİR ÇOK YEMEĞİNİ EVİMDE PİŞİRİRİM.BABAM TOKATLI,ANNEM İSTANBULLU.ANNEMİN KÖKENİ EDİRNE,BEN İSE DOĞMA BÜYÜME İZMİTLİYİM. 26 YIL EVLİ OLDUĞUM YILLARDA İSTANBUL'DA İKAMET ETTİM.ESKİ EŞİM URFALIYDI.RAHMETLİ BABAM ASKER OLDUĞU İÇİN 35 YIL TÜRKİYE 'NİN FARKLI BÖLGELERİ VE FARKLI İLLERİNDE AİLEM İKAMET ETMİŞ.KONYA,ERZURUM,ANKARA,İZMİR,KAYSERİ,ESKİŞEHİR,İSTANBUL DOLAYISIYLA RAHMETLİ ANNECİĞİM HER İLDE BİR ÇOK YEMEK REÇETESİ ÖĞRENMİŞ VE BİZİM EVİMİZDE UYGULAMIŞTIR.EVLİLİK HAYATIMDA DA GÜNEYDOĞU YÖRESİ VE URFA MUTFAĞINI YAKINDAN ÖĞRENDİM.
YILLARDAN BERİ DERLEDİĞİM GELENEKSEL DAMAK ZEVKLERİMİZİ ,DÜNYA MUTFAKLARINI VE SON YILLARDA İNTERNET VASITASIYLA ÖĞRENDİĞİM REÇETELERİ SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.YEMEK SANATINA DAİR EDİNDİĞİM BİLGİLERİ SİZLERLE PAYLAŞMAKTAN BÜYÜK ZEVK DUYACAĞIM.AYRICA BLOĞUMDA GÜNCEL KONULARLA İLGİLİ YAZILARIMI DA PAYLAŞACAĞIM.
SEVGİ VE MUHABBETLE KALINIZ EFENDİM.
16 05 2007

10 Haziran 2013 Pazartesi

FLORANSA

Yazın gerçekleştirdğimiz 11 günlük İtalya gezisinde en çok etkilendiğimiz ve en beğendiğimiz şehirlerden biri Floransa idi. Müzeleri, heykelleri, inanılmaz restoranları, sıcak ve keyifli insanları ile tekrar gidilesi bir şehir… Buyrun hikayesine… Floransa Rönesans‘ın beşiği. İtalyan edebiyatının doğduğu yer, Medici ailesini evi. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Biz Floransa‘yı haziran
ayında ziyaret ettik, hava çok sıcaktı, öğlen saatlerinde siesta yapmak zorunda kaldık.



Uffizzi Galeri. Yeryüzündeki en görkemli rönesans sanatı abidesi burası. Botticelli, Leonardo, Mikelanj, Raphael, Titian, Caravaggio hepsini görmek mümkün, yanlız önceden rezervasyon yapmanızı öneririm biz öyle yaptık. Aşağıda Fotoğraflarını gördüğünüz heykelleri Uffizi Galeri yolunda sağda görüntülüyoruz. İçeride fotoğraf çekmek yasak olduğundan galeriden fotoğraf gösteremiyorum. Galerinin kapalı olduğu günde ise sokak ressamları para kazanmak için sıralanmış durumda ve çok yaratıcılar.




Dünyaca ünlü ressam, heykeltıraş Michelangelo Buonarroti tarafından 1501 yılında yapımına başlanan ve 3 yıl sonra tamamlanan Davut heykeli, günümüzde Davut Peygamberle ilgili önemli bir simgedir. Heykel sanat çevrelerince şaheser olarak adlandırılmaktadır. Hem sanatçının hem de Rönesans’ın en önemli eseri olarak bilinmektedir.




Burada Mikelanj‘ın David’iyle randevumuz var. Görmeden Floransa‘dan ayrılırsak çok üzüleceğiz, onun için buraya da rezervasyon yaptık. David’in orjinali burada bulunuyor, görmenizi öneririm. Galeri çıkışı Pitti Palace‘a doğru yürüyoruz.
 

Floransa Plazzo Vecchio'nun Avlusu. Benvenuto Cellini'nin Eseri, Medusa'nın Başını Kesen "perseus'u Ve Arkada Da Ona Bakan Davud. Michelangelo'nun Ünlü Heykeli.


Meydanda denizler hakimi Neptün'ün heykeli ve çeşmesi vardır.


Duomo meydanında soluğu alıyoruz. Katedral ve meydan inanılmaz kalabalık, burada çantanıza dikkat etmek lazım, yan kesiciler cirit atıyor. Giotto’nun güzel çan kulesi ve Brunelleschi’nin zarif kubbesi Duomo‘nun tek güzellikleri değil. İçeride Uccello’nun freskleri, vaftiz bölümünde ise Bizans mozaikleri var. Mikelanj, Donatello ve Ghirlandaio’nun heykelleri var.


Bu meydan şehrin göbeğinde olması kadar, “Duomo Katedrali (Santa Maria Del Fiore)”‘ne ev sahipliği yapması nedeniyle de oldukça ün kazanmış bir yer. 384 basamak çıkarak, Katedralin tepesinden muhteşem bir Floransa manzarası görülebilir.





Duomo Katedralinin karsisindaki Vaftizhane’de yer alan bronzdan, üzeri altın kaplamalı kapı, “Cennet Kapısı”. Michaelangelo görüp çok etkilendigi için “Burasi Cennet’in kapisidir” demis ve ismi de öyle kalmis.


Üzerinde kabartma resimler var, peygamberleri ve hayat hikayelerini tasvir ediyormuş. Bu kapı orjinalinin kopyası, orjinali ise Duomo Katedrali Müzesinde.



Buradan yolumuzu Arno nehrinin üzerine kurulmuş olan ve Pitti Sarayı ile Uffuzi’yi birbirine bağlayan o meşhur köprüye doğru çevirdik.
 Ve en sonunda karşımızda büyük ihtişamıyla Floransa’nın simgesi haline gelmiş olan Ponte Vecchio Köprüsü..Ponte Vecchio, İkinci Dünya Savaşı’nda Floransa’da bombalanmayan tek köprü, bu sebeple en eskisi ve şu anda üzerinde yerleşim olan dünyadaki birkaç köprüden biriymiş. Üzeri oldukça kalabalık, bol sayıda kuyumcuyu, hediyelik eşyacıyı ve mınık evleri barındırıyor.

Köprünün girişinde asma kilitler takılan bir anıt var. Sevgililerin veya evlenecek olan çiftlerin buraya anahtar bağlamaları sonsuza kadar aşkla bağlı kalacakları anlamını taşıyormuş. Bu nedenle bu alan anahtar ve kilit mezarlığı gibi görünüyor, ya da bir nevi dilek ağacı gibi.


Floransa'dan hediyelik eşya, deri çanta vb. ürünler almak istiyorsanız en iyi seçenek Mercato Nuovo (Yeni Pazar). Pazar alanı alışveriş tezgâhlarının yanı sıra önündeki domuz heykeli ile de ünlü. Bu heykelin burnunu okşarsanız tekrar Floransa'ya geleceğinize inanılıyor. Zaten heykelin burnu da okşanmaktan parlamış. Bir de domuzun ağzına bozuk para koymaya çalışan turistler vardı ki, hikâyenin o kısmını çözemedim.


Hiç yorum yok: